Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKEHÚSLEVESEK 5.

2019.02.10

LEVESEK LEXIKONJA

CSERÉPVÁRALJAI HÚSLEVES
Hozzávalók:
1 csirke, 20 dkg sertéshús, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 15 dkg gomba, gerezd fokhagyma, lángos- tészta, só, szemes bors, szerecsendió

Elkészítése:
A földarabolt húsokból és zöldségekből a fűszerekkel egy jó húslevest főzünk.
A kész levest cserépkorsókba adagoljuk, és a tetejüket lezárjuk nyers lángos tésztával.
Forró sütőben megsütjük.

CSIRKEAPRÓLÉK-LEVES
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg kifejtett, friss (vagy mirelit) zöldborsó, ökölnyi karfiol, 10 dkg gomba (ez el is hagyható), 2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, pár csepp citromlé

Elkészítése:
A csirkeaprólékot feldarabolom (minél kisebb, annál jobb), majd megmosom és lecsöpögtetem. A felhevített olajon mindkét oldalán megpirítom, majd aláöntök 1 dl vizet.
Fedő alatt, az edény rázogatása közben majdnem puhára párolom.
Ha zsírjára visszasült (vagyis a folyadék elpárolgott róla), hozzáteszem a közben megtisztított, karikára vagy egyforma kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a kis rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót, és a fele mennyiségű apróra metélt petrezselyemzölddel meghintve, fedő nélkül tovább pirítom még néhány percig. Ezután a lisztet ráhintem, és még 1 percig pirítva, felengedem szűk 1 l vízzel. Végül sóval, borssal fűszerezve addig főzöm, amíg minden megpuhul.
A citromlével ízesítem, majd a tejet is beleöntve, kevergetés közben még egyszer felforralom.
Ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

CSIRKEGULYÁS 01.
Hozzávalók:
1 közepes méretű csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 3 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott ek piros fűszerpaprika, késhegynyi törött köménymag, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1.5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedő alatt félpuhára főzöm.
Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre főzöm.
Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

CSIRKEGULYÁS 02.
Hozzávalók: 1 db csirke (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 60 dkg tisztított burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 evőkanál ételízesítő, só

Elkészítése:
A zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Megszórjuk paprikával és beletesszük a nyolc darabra (2 comb, 2 fél mell, 2 szárny, far- és hátrész) vágott csirkét. Nagy láng felett, állandóan keverve zsírjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel, beletesszük a fokhagymakrémet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és kb. 1,5 l vízzel felöntjük Közepes erősségű tűzön, lassan főzzük. Amikor a csirke puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a száraz csipetkét. Megkóstoljuk, s ha szükséges, utána sózzuk.
Közepes lángon készre főzzük.

CSIRKEGULYÁS 03.
Hozzávalók:
60 dkg csirkehús, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg paradicsom, 20 dkg burgonya, 2 ek étolaj, só, pirospaprika, köménymag, pici fokhagyma

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát és a kockára vágott zöldpaprikát az olajon aranysárgára pirítjuk.
Meghintjük sóval, paprikával, köménymaggal, zúzott fokhagymával, és két evőkanál vízzel felengedjük.
Hozzátesszük a feldarabolt csirkét, megsózzuk, és félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, gyökeret, burgonyát meg a cikkekre vágott paradicsomot, majd felengedjük a szükséges vízzel.

CSIRKEGULYÁS 04 (KUKTÁBAN)
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 1 kg újburgonya, 1 fej hagyma, só, pirospaprika, zsír vagy olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom

Elkészítése:
A hagymát a zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk bőven pirospaprikával, majd beletesszük a feldarabolt csirkét, és a hasábokra vágott burgonyát. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk alá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a zöld- paprikát és a paradicsomot. Becsukjuk a kuktát, és készre főzzük.
Főzési ideje a forrástól számítva 15-20 perc.
Kitűnő egytálétel.

CSIRKEGULYÁS 05.
Hozzávalók 10 főre: 3 konyhakész csirke (3,5 kg), 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 30 dkg vegyes zöldség, 10 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 2 csapott evőkanál só, 5 dkg paradicsompüré, 2-2 paradicsom és zöldpaprika, 1,5 kg burgonya

Elkészítése:
A csirkét 8 részre daraboljuk. Ha van zúzája és mája, azt is hozzáadjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát a köménymaggal együtt szintén apróra vágjuk. A vegyes zöldséget tisztítás után 1 centis kockákra aprítjuk. Bográcsban, megforrósított, olajon (zsírban) a csirkét a hagymával meg a fokhagymás köménymaggal jól megpirítjuk. Utána hozzákeverjük a vegyes zöldséget, a paradicsompürét a fölaprított paprikát és paradicsomot, és a cikkekre vágott burgonyát. Kb. 4 liter vizet öntünk rá, megsózzuk, és közepesen erős tűz fölött úgy 35 perc alatt puhára főzzük. Csipetkét is szokás belefőzni. Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.