Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS - SONKÁS LEVESEK 7.

2019.07.03

LEVESEK LEXIKONJA

CSÜLKÖS SÓSKALEVES 02.
Hozzávalók:
1 kicsi füstölt csülök, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint cukor és őrölt fekete bors

Elkészítése:
A füstölt csülköt előző este hideg vízbe áztatom, majd másnap leöntve róla, tiszta, friss vízben puhára főzöm.
(Annyi vízben főzöm meg, amennyi ellepi.)
Olyan puhának kell lennie, hogy a csontja kicsússzék belőle.
Ezután a húst metéltre vágom.
A csülöklevet 1 l-re kiegészítem, beleteszem a húst és a megmosott, lecsöpögtetett, metéltre vágott sóskát.
10 percig főzöm, közben a lisztet és a tejfölt simára keverem, majd behabarom vele a levest.
Ízesítem őrölt borssal és csipetnyi cukorral, végül felforralom.

GÖCSEJI CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BAB
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg tarkabab, 1 csülök vagy 4 köröm, 1 fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 3 ek liszt, 3 dl paradicsomlé, só, pirospaprika

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom. A húst 2 liter vízben felteszem főni, s mikor már félpuha, következik a káposzta és a bab.
Megsózom és puhára főzöm.
A zsírral és a liszttel világos rántást kutyulok, belekeverem a reszelt hagymát, a paprikát és a paradicsomlevet.
Jól összefőzöm, és a leveshez adom.

KŐRÖSHEGYI CSÜLKÖS-BABOS KÁPOSZTA
Elkészítése:
Az előre beáztatott, megmosott babot kell először feltenni főni.
Ezután a csülköt elkészítjük pörköltnek.
Olajban, zsírban vöröshagymát dinsztelünk, majd pirospaprikával, borssal, delikáttal ízesítjük, mielőtt beleraknánk a csülökcsontról lefejtett húst.
Amikor félig kész, akkor tesszük hozzá a babhoz.
Ezt követően tesszük bele a káposztát, majd a rántást.
Miután összefőztük a babot, a csülköt és a káposztát, már tálalhatjuk is.

SOMOGYI CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BABLEVES
Hozzávalók:
30 dkg füstölt csülök csont nélkül, 15-15 dkg szárazbab és savanyú káposzta, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, egy zöldpaprika, egy paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 2 dl tejföl, paprika, só, kömény, babér

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot, a felkockázott csülökkel, répafélékkel 1,5 l hideg vízben feltesszük főni.
Fűszerezzük babérral, köménnyel, sóval.
Amikor már majdnem puhának kóstoljuk a babot, hozzáadjuk a káposztát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot.
Az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk, a nagyon finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát és fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt pirítjuk.
Pirospaprikával fűszerezzük, s elkeverjük benne simára tejfölt.
A kész levest berántjuk, és egyet forralunk rajta.

TÁRKONYOS CSÜLÖKLEVES
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejszín (cukormentes), 2 teáskanál szárított tárkony, 1/2 citrom, só, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A füstölt csülköt alaposan megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni.
Ha puhára főtt, akkor kivesszük, kicsontozzuk, és apró kockákra felvágjuk.
A főzőlét ne borítsuk ki, azzal engedjük fel a levest.
A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, és kevés étolajon megdinszteljük.
Beletesszük a felkockázott zöldségeket és hozzáöntünk körülbelül 1 litert a csülök főzőléből.
Beletesszük a tárkonyt, a citromot és a borsot.
Sózni nagyon óvatosan kell, mert a csülöklé általában elég sós.
Puhára főzzük, beletesszük a kockákra vágott csülköt, jól felforraljuk.
A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját, és a leveshez öntjük.
Tovább forralni már nem szabad, mert a tejszín összemegy.
Tálalás előtt kivesszük a citromot.

TÁRKONYOS-CSÜLKÖS BABLEVES
Hozzávalók:
1 nagyobb füstölt csülök, 20 dkg száraz tarkabab, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 evőkanál szárított tárkonylevél), 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál tárkonyos ecet, 1 teáskanál liszt, csipetnyi cukor, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A nyers füstölt csülköt előző este gondosan megmosom és az ugyancsak megmosott, átválogatott babbal együtt hideg vízbe áztatom.
Másnap az áztatóvizet leöntöm és annyi friss vízben, amennyi éppen ellepi, kis lángon olyan puhára főzöm, hogy a csont magától kicsússzon belőle.
Ezután leszűröm, kicsontozom, és a húst metéltre vágom.
A csülök főzőlevét finom szűrőn átszűröm, és annyi vízzel egészítem ki, hogy az összes lé bő másfél liternyi legyen.
(Ha a csülök főzőleve nagyon sós, néhány decit elveszek belőle és vízzel pótolom.)
A levet kuktafazékba öntöm, beleteszem a megáztatott babot, és félpuhára főzöm.
Ezután hozzáteszem a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a reszelt vöröshagymát, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A kukta jelzésétől számítva kis lángon főzöm 10 percig. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a finomra metélt petrezselyemzöldet és a tárkonyt, majd a forrásban lévő levest behabarom a keverékkel.
Ezután a csülökhúst is beleteszem, végül a tárkonyos ecettel, a törött borssal és kevés cukorral ízesítve, még egyszer összeforralom.
(Aki szereti a bablevest, de gyomor- vagy epebetegsége miatt nem ehet belőle, annak azt tanácsolom, hogy héjazza le a beáztatott babszemeket. Ez könnyen és gyorsan sikerülhet, ha a bab kellően felázott. Héja nélkül sokkal könnyebben emészthető, és semmilyen panaszt sem okoz.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.