Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- ÉS SONKALEVELESEK 11.

2020.03.16

LEVESEK LEXIKONJA

SONKALEVESEK
GÉPSONKALEVES

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 20 dkg gépsonka, olaj, 2 evőkanál sima liszt, 2 dl száraz fehérbor, 1 liter húslé, 25 dkg tejföl, 2 dkg vaj, 5 dkg lágy túró, 1 db egész tojás, 5 dkg babadara, 5 dkg parajpüré, só, törött bors, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A apróra vágott sonkát és hagymát liszttel megszórva felhevített olajon megpirítjuk, azután felöntjük borral és húslével, s folytonosan kevergetve felforraljuk.
Ezután a tejföllel behabarjuk, és még húsz percig takaréklángon főzzük.
Közben a vajból és a túróból a tojás meg a parajpüré és a babadara hozzáadásával galuskatésztát készítünk, majd megsózzuk, és ízlés szerint megborsozzuk, tíz percet pihentetjük, s azután vizes kanállal a leturmixolt forró levesbe szaggatjuk.
Végül megsózzuk és megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és átforraljuk.

GOMBÁS SONKALEVES
Elkészítése:
A sonkát felkockázzuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk.
Forró olajban a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük.
Megpároljuk, belerakjuk a sonkát, kicsit össze-rottyantjuk.
Vízzel vagy húslevessel felengedjük. A befejezésre két lehetőség van: vagy sima tejszínt belekeverem, összeforralom, vagy 1-2 tk liszttel habarom.

HÚSVÉTI SONKALEVES 01.
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vörös káposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk.
Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni.
Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad.
Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk.
(Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.)
A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat.
Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyem zöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük.
Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.

HÚSVÉTI SONKALEVES 02.
Hozzávalók:
25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vörös káposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk.
Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni.
Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad.
A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk.
Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt.
Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe.
A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort.
A levesestálba mert forró levest, elkeverjük a tejszínnel, és a tormával.
Különlegesen finom és kiadós leves.

HÚSVÉTI SONKALEVES 03.
Elkészítése:
1 füstölt hátsó sertéscsülköt puhára főzve kicsontozunk, rostjára merőlegesen felkockázzuk.
Bőréről leszedve a felesleges zsírt, a bort laskára vágjuk.
Megtisztítva 3 sárga-, 2 fehérrépát, fel zellergumót, ökölnyi fehér-, vörös-, kelkáposztát, 25 dkg gombát, laskára vágjuk, majd a csülök főzőlevében puhára főzzük.
Hozzáadva a csülökhúst, 2 dl tejfölt, 2 dl tejszínt, 2 dl asztali bort, összeforraljuk.
Aprított petrezselyem zölddel hintjük.
Tálaláskor 1 csapott kk. frissen reszelt tormát téve a tányérba, rámérjük a levest.

PIKÁNS SONKAGOMBÓC LEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
25 dkg füstölt hús (lehet csülök is), 3 közepes (20 dkg) szál sárgarépa, 3 evőkanál olaj, 6 csemegeuborka (16 dkg), 2 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2 zsemle, 2 tojás, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, egy csapott evőkanál liszt,1 kiskanál majoránna, fél citrom leve

Elkészítése:
A füstölt húst a főzés előtti este annyi vízben amennyi bőven ellepi, megfőzzük, és hűlni hagyjuk.
Másnap a tetejéről a zsírt lekanalazzuk, majd a húst kiemeljük belőle.
A sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és az olajon megfuttatjuk.
Utána 1 dl füstölt levet alá öntünk, lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk.
Ez alatt az uborkát is csíkokra vágjuk, a répához adjuk, a babérlevéllel fűszerezzük, megborsozzuk, és körülbelül 1 liter füstölt lével felöntve felforraljuk.
A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, 25dkg füstölt hússal ledaráljuk.
Utána a tojással és a morzsával összedolgozzuk, fél csokor felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük.
Jobb először próbaképpen csak egy gombócot kifőzni, mert ha túl lágy lenne, zsemlemorzsát keverhetünk még bele.
A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, végül majoránnával fűszerezzük, a citrom (vagy az uborka) levével pedig kellemesen pikánsra ízesítjük.
Tálaláskor megszórjuk a maradék fölaprított petrezselyemmel.

SONKAGULYÁS 01.
Hozzávalók:
50 dkg körüli nyers füstölt sonkadarab, 50 dkg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom (gyorsfagyasztott is lehet), 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint törött fekete bors, 2 szem kardamómi mag, 1 szem összetört szegfűszeg, tej (a sonka áztatásához)

Elkészítése:
A nyers füstölt sonkát előző nap tejben áztatjuk, és a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig.
A sonkát éles késsel csíkokra metéljük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágva az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát és a lángról levéve, jól elkeverjük.
Rádobjuk az összevágott nyers sonkát, néhány percig pirítjuk, ezután felöntjük másfél liter vízzel.
Takaréklángon puhára főzzük, hozzáadjuk a megtisztított és kis kockákra vagdalt burgonyát, a felszeletelt, kicsumázott zöldpaprikát és a fűszereket.
(A kardamómi magot kibontjuk, mint a napraforgómagot szokás, és csak a fekete magocskákat tesszük a levesbe.)
Ha a burgonya is megpuhult, hozzáadjuk a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, belekeverjük a tejfölt, esetleg utánsózzuk és jól összeforraljuk.

SONKAGULYÁS 02.
Hozzávalók:
40 dkg főtt (lehetőleg sovány, bőr nélküli), sonka vagy tarja, 50 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 zöldpaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 1 paradicsom (télen mirelit vagy eltett lecsó), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 2 szem szegfűszeg, só és törött fekete bors, ízlés szerint; 1 tojásból gyúrt csipetke

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, zsírját kisütöm.
Ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítom.
Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és rögtön ráöntök 2 evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve ráteszem a kis kockákra vágott burgonyát és a megtisztított, ugyancsak kis kockákra vágott zöldséget.
Néhány percig együtt pirítom, közben folytonosan kevergetem, hogy egyenletesen piruljon.
2 l vízzel felöntöm, és megsózom, megborsozom.
Felforralom és 15 percig főzöm.
Közben a sonkát apró kockákra vágom, a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, vékonyra karikázom, a paradicsomot felszeletelem.
A levesbe beletéve mindezeket, készre főzöm. Ha minden megpuhult, a csipetkét is belefőzöm a gulyásba.
Rendkívül tartalmas egytálétel, utána legfeljebb csak gyümölcs kívánkozik az asztalra.

SONKAGULYÁS 03.
Hozzávalók:
40-50 dkg nyers, bőrös, zsírosabb sonka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 2 paradicsom (gyorsfagyasztott is lehet), 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 70-80 dkg burgonya

Elkészítése:
A sonkáról levagdaljuk a zsíros bőrös részeket, és nagyon apróra metéljük.
Zsírját kiolvasztjuk, majd megfonnyasztjuk rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát.
Belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát.
Ezután rádobjuk a nagyobb kockákra vágott sonkát, és hirtelen lepirítjuk.
Aláöntünk 1 liternyi vizet, és takaréklángon addig főzzük, amíg a sonka megpuhul.
Ezután hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vagdalt burgonyát, a kicsumázott és felszeletelt paprikát, majd annyi vízzel egészítjük ki, hogy az a burgonyát teljesen ellepje.
20 percnyi forralás után hozzátesszük a lehéjazott és felkarikázott paradicsomot is.
Ezzel is forraljuk 5-6 percig, majd a lángot eloltva alatta, belekeverjük a tejfölt.
Finom és nagyon kiadós, laktató ez az egytálétel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.