Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- ÉS SONKALEVESEK 12.

2020.04.14

LEVESEK LEXIKONJA

SONKALEVESEK
SONKALEVES 01.

Elkészítése:
Egy fazékba tegyünk margarint, fonnyasszunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát.
Adjunk hozzá kockára vágott zellergumót, gombát, sárgarépát.
Pároljuk pár percig, majd egy-két evőkanál liszttel és egy teáskanál pirospaprikával szórjuk meg.
Öntsük fel a sonka főzőlevével.
Ügyeljünk, hogy a sonkalé ne legyen túl sós, ha az, hígítsuk vízzel.
Kockára vágott burgonyát, negyed fej kelkáposztát és főtt sonkát tegyünk bele.
Őrölt borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Ha a burgonya megpuhult, tejföllel dúsítsuk.
Forraljuk ki alaposan, majd tálaláskor összevágott friss zellerlevéllel szórjuk meg.
Nagyon finom, ha a tányérunkba frissen reszelt tormát teszünk, majd erre merjük a tűzforró sonkalevest.

SONKALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
2 csokor petrezselyem, 1 csokor zsázsa, 10 dkg húsvéti sonka, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 l tej, 1/2 l húsleves (kockából), 1,5 dl fehérbor, 1 dl tejszín

Előkészítés:
A zöld-fűszereket megmossuk, apróra vágjuk.
A főtt sonkát apróra felkockázzuk.

Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet.
Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk.
A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
A zöld-fűszereket a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább.
A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal.
Vajas pirítóst kínáljunk hozzá.

SONKALEVES 03
Hozzávalók:
margarin, egy gerezd fokhagyma, zellergumó, gomba, sárgarépa, 1–2 evőkanál liszt, burgonya, negyed fej kelkáposzta, főtt sonka, őrölt bors, szerecsendió, tejföl

Elkészítése:
Egy fazékba tegyünk margarint, fonnyasszunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát.
Adjunk hozzá kockára vágott zellergumót, gombát, sárgarépát.
Pároljuk pár percig, majd egy-két evőkanál liszttel és egy teáskanál pirospaprikával szórjuk meg.
Öntsük fel a sonka főzőlevével.
Ügyeljünk, hogy a sonkalé ne legyen túl sós, ha az, hígítsuk vízzel.
Kockára vágott burgonyát, negyed fej kelkáposztát és főtt sonkát tegyünk bele.
Őrölt borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Ha a burgonya megpuhult, tejföllel dúsítsuk.
Forraljuk ki alaposan, majd tálaláskor összevágott friss zellerlevéllel szórjuk meg.
Nagyon finom, ha a tányérunkba frissen reszelt tormát teszünk, majd erre merjük a tűzforró sonkalevest.

SONKALEVES 04.
Hozzávalók:
40 dkg sonka, 50 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, reszelt torma, 1 csomó petrezselyem, 1 evőkanál liszt, törött bors

Elkészítése:
A főtt, füstölt sonkát rostjaira merőlegesen apró kockákra vágjuk.
A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát, a zöldséghasábokat és a fűszereket bő vízben feltesszük főni.
Ha megfőtt, a sonkakockákat beletesszük a levesbe.
A lisztet és a tejfölt simára keverjük 2 evőkanál levessel, majd a forrásban lévő ételt behabarjuk.
Öt percig forraljuk, ezután beleöntjük a vörösbort és a tejszínt.
Végül rászórjuk a finomra vágott petrezselymet.
Forrón tálaljuk. Ízlés szerint frissen reszelt tormával megszórva, forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.