Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- ÉS SONKALEVESEK 13.

2020.06.25

LEVESEK LEXIKONJA

SONKALEVESEK
SONKALEVES 05.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt hús csont nélkül, 2 húsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A főtt füstölt húst kétszer ledaráljuk, hogy pépes legyen, hozzáöntünk 1 liter vizet, beletesszük a húsleveskockákat, a mustárt, megszórjuk törött borssal, és felforralva 10 percig kis lángon főzzük.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a forrásban lévő levest.
Beleszórjuk a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a snidlinget, felforraljuk, majd pirított zsemlekockákra tálaljuk.

SONKALEVES 06.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
5 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg főtt sonka, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 húsleveskocka (vagy 1 púpozott teáskanál Vegeta), 1/2 liter tej, 1 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, meghintjük a liszttel, és sötétsárgára pirítjuk.
Állandó keverés közben hozzáadjuk a tejet és 1/2 liter vizet, majd a húsleveskockát beletéve felforraljuk.
Takaréklángon 10 percig főzzük.
Közben a füstölt sonkát apróra vágjuk és a vajon megpirítjuk.
A pirított sonkát, a tejfölt és a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet meg a snidlinget leveses csészékbe osztjuk, és rámerjük a forrásban lévő levest.
Aki szereti a pikáns ízeket, a leves tetejére reszelt parmezán sajtot is szórhat.

SONKALEVES 07.
Hozzávalók 8 személyre:
40 dkg nyers füstölt hús, 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, gomba, kelkáposztacikk stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál pástétomfűszer, törött fekete bors

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk.
Másnap 2 liter vízben felforraljuk, és kis lángon addig főzzük, amíg a villa hegye könnyen beleszalad.
A húst kivesszük a léből, rostjaira merőlegesen apró kockákra vágjuk.
Amíg a hús fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, és vékony hasábokra vágjuk.
A sonkalébe beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, a zöldséghasábokat és a fűszereket.
Ha a zöldség is megfőtt, a sonka-kockákat visszatesszük a levesbe.
A lisztet és a tejfölt simára keverjük 2 evőkanál levessel, majd a forrásban lévő ételt behabarjuk a lisztes tejföllel.
Legalább öt percig forraljuk, ezután beleöntjük a vörösbort és a tejszínt.
Végül rászórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Forrón tálaljuk.
Az asztalnál ki-ki meghinti a saját levesét reszelt tormával.
Száraz fehérborral nagyon jó.
Ha a sonkalevesbe burgonyát is főzünk, nagyon laktató egytálétel lesz belőle.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.