Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK 10.

2020.01.21

LEVESEK LEXIKONJA

SONKALEVESEK
ARDENNEKI SONKALEVES

Hozzávalók 4 személyre:
6-8 dl húslé, 15 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 10 cm póré (vagy két csomag újhagyma), 1 csomag zellerzöld, 15 dkg füstölthús (sonka), 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál mustár, kakukkfű, só, bors.

Elkészítése:
A húslében a zöldségeket és a sonkát a fűszerekkel, körülbelül három órát főzzük.
A sonkát kivesszük, a zöldségeket átpasszírozzuk (vagy elturmixoljuk).
Hozzákeverjük a tejszínt, és összeforraljuk.
Az apróra kockázott sonkával tálaljuk.

ASZALTSZILVÁS SONKALEVES
Hozzávalók:
20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál liszt, 1 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi cukor

Elkészítése:
Előző este az aszalt szilvát jól megmosom, szitán lecsöpögtetem, majd annyi hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi.
Másnap leszűröm, kimagozom, majd csíkokra vágom.
A füstölt sonkát ugyancsak vékony csíkokra vágom, és fazékba téve saját zsírján megpirítom, közben kevergetem, hogy le ne égjen.
Ezután rádobom a szilvacsíkokat, és azonnal felöntöm 1 l vízzel.
Beleszórom a vegetát, és felforralom Kis lángon 10 percig főzöm.
Közben a lisztet simára keverem a tejföllel és a szegfűszeget is beleszórva, besűrítem vele a forrásban lévő levest.
Jól összeforralom, és ízlés szerint kevés cukorral ízesítem.
Kellemesen pikánsnak kell lennie.
Ha szükséges, citromlével savanyítom.

BABÉROS SONKALEVES
Hozzávalók:
25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor, ízlés szerint, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfűszeg

Elkészítése:
A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát.
Ezután ráöntök 2 evőkanál vizet és beleteszem a hámozott, apró kockákra vágott burgonyát, meg az ugyancsak apróra vagdalt főtt sonkát.
Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1 liternyi vízzel.
Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem a szegfűszeggel és puhára főzöm.
A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest.
Ezután ízesítem ecettel, cukorral, és a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem.
Jól kiforralom, végül beleöntöm a konyakot, és azonnal tálalom.
Elkészítési idő: 45 perc

CSALAMÁDÉS KORHELYLEVES
Hozzávalók:
30 dkg csalamádé (savanyúság), 20 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem kövér tarja), kis szál füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), ízlés szerint só, törött fekete bors, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A csalamádét apróra összevágom, és 2 evőkanál felforrósított olajon kissé megpirítom, majd hozzáadom a közben kis kockákra vágott sonkát és a bőrétől megfosztott, felkarikázott kolbászt.
Egy másik serpenyőben a megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet.
Belekeverem a húsos csalamádéba, majd 1 liternyi vízzel felengedem.
Az összes fűszert beleszórom és felforralva 10 percig főzöm.
Végül egy kevés levessel és a liszttel simára keverem a tejfölt, és belecsorgatom az ételbe.
Folytonos kevergetés közben ismét felforralom és öt percig főzöm.
(Nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert minden melegítés után jobb lesz!)
Csalamádé helyett savanyú káposztával is nagyon finom.

DINNYE ÉS SONKALEVES
(ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók:
1-1 1/2 kg kantalup dinnye, 1 narancs leve, 1/4 citrom leve, 1/2 tk só, 1/2 tk durvára darált piros bors, cukor, 4 nagy szelet pármai sonka vékony csíkokra vágva

Elkészítése:
A dinnyét pürézzük össze.
Keverjük hozzá a narancs és a citrom levét.
Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint cukrot adunk hozz .
Keverjük bele a sonka 1/4 részét és merjük a levest 4 tányérba.
Adjuk hozzá a maradék sonkát és reszeljünk borsot a tetejére.

FOKHAGYMÁS SONKALEVES
Hozzávalók:
25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús), 3 dl sonkalé, 2 szelet barna kenyér, 1 húsleveskocka, 1 dl tejföl, fél citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, kevés cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, szétzúzzuk és az apró kockákra vágott kenyérrel együtt, beletesszük egy lábosba.
A sonka főzőlevét vízzel körülbelül 1 liternyire egészítjük ki, felforraljuk, feloldjuk benne a húsleveskockát, azután ráöntjük a fokhagymás kenyérre.
10 percig forraljuk, majd a levest leszűrjük.
A visszamaradt kenyeret fél dl vízzel pépesre turmixoljuk, és a vékony laskára metélt, vajon kissé átpirított füstölt sonkával együtt beletesszük a levesbe.
Belekeverjük a tejfölt, és csöpp cukorral ízesítve jól kiforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.