Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK 6.

2019.03.23

LEVESEK LEXIKONJA

CSÜLKÖS SÓSKALEVES 02.
Hozzávalók:
1 kicsi füstölt csülök, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint cukor és őrölt fekete bors

Elkészítése:
A füstölt csülköt előző este hideg vízbe áztatom, majd másnap leöntve róla, tiszta, friss vízben puhára főzöm. (Annyi vízben főzöm meg, amennyi ellepi.) Olyan puhának kell lennie, hogy a csontja kicsússzék belőle. Ezután a húst metéltre vágom. A csülöklevet 1 l-re kiegészítem, beleteszem a húst és a megmosott, lecsöpögtetett, metéltre vágott sóskát. 10 percig főzöm, közben a lisztet és a tejfölt simára keverem, majd behabarom vele a levest. Ízesítem őrölt borssal és csipetnyi cukorral, végül felforralom.

CSÜLKÖS ZÖLDBABLEVES 01.
Hozzávalók:
1 füstölt csülök, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab (lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is), 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 nagy csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál baracklekvár, só, sárgabaracklekvár

Elkészítése:
Az előző este beáztatott füstölt csülköt másnap friss vízben olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A húst csíkokra metéljük és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, a tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, és a csülök leszűrt főzőlevéhez hozzákeverjük. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 centis darabokra vagdaljuk, majd a csülök lébe beledobva puhára főzzük. (A gyorsfagyasztott zöldbabot még fagyott állapotban hozzáadhatjuk a csülök levéhez, de a konzervbabot csak a legvégén adjuk az ételhez.) Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott csülökhúst, beleszórjuk a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzöldet és kaprot, meghintjük sóval, és ízesítjük a tisztított, szétzúzott fokhagymával. Alaposan összeforraljuk, és a tejföllel elkevert sárgabaracklekvárt adjuk hozzá végül, de ezzel már nem forraljuk. (Ne ijedjenek meg a szokatlan hozzávalótól, a lekvár ízét nem érezni a levesen, de az összhatás nagyon finom!)

CSÜLKÖS ZÖLDBABLEVES 02.
Hozzávalók:
1 kisebb, kicsontozott csülök bőr nélkül (30 dkg), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 25 dkg sárgarépa, 15 dkg krumpli, 2 erőleveskocka, 25 dkg zöldbab (gyorsfagyasztott), 1/4 kávéskanál szárított borsikafű, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 kis csokor kapor

Előkészítése:
A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát leöblítjük, a paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.

Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, egy kevés sót, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Közben meghámozzuk a sárgarépát és a krumplit, a répát vékony karikákra, a krumplit apró kockákra vágjuk. A leveskockákkal felforralunk 1,2 liter vizet, majd beledobjuk a zöldbabot (fagyos állapotban), a krumplit, a sárgarépát, végül a borsikafüvet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Levével együtt a zöldségekhez adjuk a húst, azaz a csülökpörköltet, és felforraljuk. A tejfölben simára eldolgozzuk a lisztet, a leveshez keverjük, azaz behabarjuk. Mérsékelt tűzön 5-8 percig forraljuk, végül utána ízesítjük, sózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor a kaprot leöblítjük, finomra vágjuk, és lazán belekeverjük a levesbe.

ERDÉLYI BOROS-CSÜLKÖS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 füstölt csülök, 70 dkg burgonya, 1,2 kg savanyú káposzta, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 5 dl félédes fehérbor, 4 dl tejföl

Elkészítése:
A csülköt annyi vízben amennyi ellepi, puhára főzzük. Hidegen felszeleteljük. A burgonyát megtisztítjuk, 2 cm-es kockákra vágjuk. A káposztát a túl savanyúnak találnánk, kicsit kimossuk, egy réteget lábasba terítünk. Erre krumpli, majd csülök kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból, de a tetejére káposzta kerüljön. A bort ráöntjük, nagy lángon felforraljuk, lefedjük és lassú tűzön kb. másfél óra alatt készre főzzük. Tejföllel meglocsolva adjuk az asztalra.

FÜSTÖLTCSÜLKÖS BABLEVES
Régi étel receptje, amit kint, a határba főztek vaskraszlóba, háromlábon, vagy otthon cserépfazékba, a kemencébe.
Hozzávalók:
1/2 kg nagy szemű tarkabab, 1 db füstölt csülök, 25 dkg zöldség, 25 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 db hívelös paprika, só

Elkészítése:
Este leáztatták a babot, hogy megdagadjon és hamarabb megfőjön. A csülköt is langyos vízbe leáztatták, majd reggel liszttel jól bedörzsölték, hogy a füst lejöjjön róla, meleg vízben, 2-3 lében jól megmosták. A babot beletették a vaslábasba, rávágták a vöröshagymát, a fokhagymát egészbe, zöldséget, sárgarépát, csülköt és a hívelös paprikát. Itthon egy kislábasba egy vékony rántást elkészítettek: egy kevés zsírt, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, ezt vízzel összeforralták. A mezőre korsóba vittek vizet, az elkészített anyagokra a vaslábasba annyi vizet öntöttek, hogy jól ellepje, rátették a háromlábra és alágyújtottak, meg- megrakták a tüzet, közbe dolgoztak és délre megfőtt az ebéd. A csülökből kifőtt só gyakran elegendő volt, előfordult, hogy nem is kellett bele tenni. Nem tésztával ették, hanem kenyérrel. A régi öregeknek nem volt koleszterinjük, pedig sok füstölt húst ettek.

GÖCSEJI CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BAB
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg tarkabab, 1 csülök vagy 4 köröm, 1 fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 3 ek liszt, 3 dl paradicsomlé, só, pirospaprika

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom. A húst 2 liter vízben felteszem főni, s mikor már félpuha, következik a káposzta és a bab. Megsózom és puhára főzöm. A zsírral és a liszttel világos rántást kutyulok, belekeverem a reszelt hagymát, a paprikát és a paradicsomlevet. Jól összefőzöm, és a leveshez adom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.