Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK 8

2019.07.26

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS-CSÜLKÖS BABLEVES
Hozzávalók:
1 nagyobb füstölt csülök, 20 dkg száraz tarkabab, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 evőkanál szárított tárkonylevél), 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál tárkonyos ecet, 1 teáskanál liszt, csipetnyi cukor, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A nyers füstölt csülköt előző este gondosan megmosom és az ugyancsak megmosott, átválogatott babbal együtt hideg vízbe áztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm és annyi friss vízben, amennyi éppen ellepi, kis lángon olyan puhára főzöm, hogy a csont magától kicsússzon belőle. Ezután leszűröm, kicsontozom, és a húst metéltre vágom. A csülök főzőlevét finom szűrőn átszűröm, és annyi vízzel egészítem ki, hogy az összes lé bő másfél liternyi legyen.
(Ha a csülök főzőleve nagyon sós, néhány decit elveszek belőle és vízzel pótolom.)
A levet kuktafazékba öntöm, beleteszem a megáztatott babot, és félpuhára főzöm. Ezután hozzáteszem a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a reszelt vöröshagymát, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A kukta jelzésétől számítva kis lángon főzöm 10 percig. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a finomra metélt petrezselyemzöldet és a tárkonyt, majd a forrásban lévő levest behabarom a keverékkel. Ezután a csülökhúst is beleteszem, végül a tárkonyos ecettel, a törött borssal és kevés cukorral ízesítve, még egyszer összeforralom.
(Aki szereti a bablevest, de gyomor- vagy epebetegsége miatt nem ehet belőle, annak azt tanácsolom, hogy héjazza le a beáztatott babszemeket. Ez könnyen és gyorsan sikerülhet, ha a bab kellően felázott. Héja nélkül sokkal könnyebben emészthető, és semmilyen panaszt sem okoz.)

TÁRKONYOS FÜSTÖLT LEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 2 db füstölt köröm, 50 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, 1 csomó friss tárkony, 150 g sárgarépa, 150 g petrezselyemgyökér, 500 g burgonya, 2 db tojássárgája, 20 g liszt, 2 dl tejföl, 50 g citrom

Elkészítése:
A csülköt és a körmöt lekaparjuk, megmossuk, beáztatjuk. Az előkészített húsokat kisebb darabokra vágjuk, hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, a fokhagymát és a tárkonyt. Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget és burgonyát. Együtt puhára főzzük. A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, majd a leveshez adjuk.
Kiforraljuk.
Citromlével ízesítve, forrón tálaljuk.

TISZAÚJVÁROSI BABOS, CSÜLKÖS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, fél kg száraz tarkabab, fél kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, fél l tej, liszt, pirospaprika, ételízesítő, fokhagyma, babérlevél, őrölt bors, 2 evőkanál zsír

Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este megmossuk, vízbe beáztatjuk. Másnap kb. 3 liter vízben lassú tűzön feltesszük főni a babot. Egy másik fazékban puhára pároljuk a csülköt, illetve külön főzzük a savanyú káposztát is.
(Ha ügyes a szakács, a három alapanyagot egy fazékban, illetve egy bográcsban is elkészítheti.)
Ha külön főzzük a hozzávalókat, az alapanyagok levét föl kell használni, össze kell önteni. Amíg az összetevők összeforrnak, elkészítjük a rántást. Minden liter levesre egy fakanál lisztet pirítunk meg a zsírban. Ha zsemleszínűre pirult, pirospaprikát szórunk rá, majd belekeverjük a tejjel felengedett tejfölt.
Folyamatos kevergetés mellett mindezt hozzáöntjük a forrásban lévő, fűszerezett leveshez.
Megkóstoljuk, ha nem elég savanyú, a félretett káposzta levéből még öntünk hozzá!

TORMÁS CSÜLÖKLEVES
Hozzávalók:
1 db csülök, 50 g reszelt torma, 0,2 dl borecet, 2 dl tejföl, 20 g só, 10 g cukor, 20 g liszt

Elkészítése:
A csülköt előkészítjük, és hideg vízben feltesszük főni. Puhára főzzük, majd a főzővízből kivéve, kihűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk. A főzőlevet szitán átszűrjük, felforraljuk, majd a lisztből és tejfölből készített habarással behabarjuk. Hozzáadjuk az összevágott csülökhúst, és kiforraljuk. Ízesítjük borecettel, cukorral, sóval.
Tálaláskor a reszelt tormára öntjük a forró levest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.