Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK 9

2019.11.11

LEVESEK LEXIKONJA

SERTÉSCSÜLKÖS SZARVAS-LEVES
Hozzávalók:
3 db sertésköröm, 10 dkg szarvas lábszár, 10 dkg szarvas csont, 20 dkg füstölt csülök, 8 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 2 db babérlevél, 5 g kömény, 3 g szerecsendió, 5 dkg őrölt bors, 5 dkg majoránna, 8 dkg só, 8 dkg őrölt pirospaprika, leveszöldségek, 1,2 dl étolaj, tejföl

Elkészítése:
Az apróra vágott kolozsvári szalonnát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, addig pirítjuk, míg a hagyma is üveges lesz. Pirospaprikát adunk hozzá, majd következik a köröm és a füstölt csülök. Másfél óra hosszát főzzük, hozzáadjuk a szarvashúst és csontot, valamint a zöldségeket és fűszereket.
A füstölt csülköt kivesszük, apró kockákra vágjuk, és visszarakjuk a levesbe.
A leves sózására ügyelni kell, a mennyiséget folyamatosan figyelni, mert a füstölt húsok miatt könnyen elsózhatjuk.
A húsokat készre főzzük, hozzáadjuk a csipetkét, és ízlés szerint tejföllel dúsítjuk.

VÖRÖSBOROS CSÜLÖKGULYÁS
Hozzávalók:
400 g kicsontozott főtt csülök, 500 g vegyes leveszöldség, (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, vörös káposzta) 100 g vöröshagyma, 10 g fűszerpaprika, 0, 5dl olaj, 20 g natúr reszelt torma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, 2 dl száraz vörösbor, 20 g liszt, 1 tojásból készített csipetke

Elkészítése:
A füstölt csülköt előző nap hideg vízbe áztatjuk.
Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liter friss vízbe tesszük.
Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira meg nem puhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad.
Levéből kivéve, éles késsel, rostjaira merőleges kockákra vágjuk (azért kell az éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni), a levet félretesszük.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, és vékony hasábokra vágjuk.
A hagymát finomra metéljük, az olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a zöldséget, és néhány percig pirítjuk, majd gyorsan elkeverjük benne a pirospaprikát.
Azonnal felöntjük csülöklével.
Beletesszük a csülökkockákat.
Ha a zöldség megfőtt, a lisztet simára keverjük a borral, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Épp csak egyet forralunk rajta, majd beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet és a zellerleveleket.
A levest tálaláskor a csipetkére és a natúr reszelt tormára merjük.

ZICSI CSÜLKÖS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
kétkilónyi savanyú káposzta, egy füstölt csülök, egy fej vöröshagyma, egy evőkanál zsír, őrölt paprika, egy kevés liszt, egy deci paradicsomlé

Elkészítése:
A savanyú káposztát leforrázzuk, a hagymát apróra vágjuk, és a zsírban megpároljuk.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát.
A káposztát fazékba tesszük a szeletekre vágott füstölt csülökhússal együtt.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát, és hozzáadjuk a paradicsomlevet.
Lassú tűzön körülbelül egy óra hosszat főzzük.
Mikor megpuhult a csülök, a káposztát kevés rántással berántjuk.
A régi módi szerint fazékból tálaljuk.
Az így készített étel hat személynek elegendő.

ZÖLDBABLEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 50 g vöröshagyma, 100 g zöldbab, 2 dl tejföl, 100 g paradicsom, 0,5 dl olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó friss kapor, 10 g fűszerpaprika, 5 g fokhagyma, 10 g só

Elkészítése:
A füstölt csülköt előkészítjük - megtisztítjuk, megmossuk, beáztatjuk -, aztán hideg vízben feltesszük főni, és lassú forralással olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozható legyen.
Amikor megfőtt, kicsontozzuk, és a húst metéltre vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olajon aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, és a léhez keverjük.
A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 centiméteres darabokra vágjuk, a főzőléhez adjuk, aztán puhára főzzük.
Amikor a zöldbab megpuhult, hozzáadjuk a metéltre vágott csülökhúst, a finomra vágott kaprot és a zöldpetrezselymet. A főszerekkel utánízesítjük, a tejföllel elkeverjük.
Forrón tálaljuk.

ZÖLDBABLEVES PALÓCOSAN, CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
60 dkg csülök színhús, 8 dkg vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 3 dkg só, 2 dkg fűszerpaprika, 5 g köménymag, 2 db babérlevél

Elkészítése:
A csülökhúsról lefejtjük a bőrt a zsíros részekkel együtt, apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk.
A bőr nélküli húst is felvágjuk kockákra.
A kiolvasztással nyert zsíron a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk.
Amikor megpuhult, a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a köménymagot, és kevés vízzel felengedjük.
Visszatesszük a tűzhelyre, és zsírjára visszapirítjuk.
Hozzáadjuk a kiolvasztott pörcöt és a nyers húst, majd kevés víz hozzáadásával félpuhára pároljuk.
Hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a babérlevelet.
Amikor az anyagok megfőttek, a tejfölt belekeverjük a levesbe.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.