Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS - SONKÁS LEVESEK 5.

2019.01.23

LEVESEK LEXIKONJA

CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BABLEVES 02.
Hozzávalók:
30 dkg füstölt sertéscsülök, 10-10 dkg sárga és fehérrépa, 12-12 dkg szárazbab és savanyú káposzta, 5-5 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek olaj, pirospaprika, só, köménymag

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott babot, a csülökhúst és a kockára vágott vegyes zöldséget sóval, babérlevéllel, köménymaggal fűszerezzük és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a bab már majdnem puha, hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Világos rántást készítünk, amelybe belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd beletesszük a pirospaprikát. A rántást a tejföllel simára keverjük, és a levest besűrítjük.

CSÜLKÖS KÁPOSZTA ÜSTBEN
Hozzávalók:
3 kg savanyú káposzta, 2 füstölt csülök, 2 kg füstölt oldalas, só, bors, zsír, vöröshagyma, fokhagyma, 2 dl fehérbor

Elkészítése:
Hagyományos pörköltalapot készítünk zsírral, vöröshagymával, s a kétféle húst kockára vágva ráaprítjuk. A csülköt előfőzzük. Ha összepuhult a hús, ráborítjuk a káposztát, rádaraboljuk a fokhagymát, megszórjuk sóval, borssal, vízzel is felöntjük, és készre főzzük. Legutoljára 2,5 dl száraz fehérbort is beleöntünk az üstbe, végül enyhe paprikás rántással besűrítjük. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

CSÜLKÖS KRUMPLILEVES
Hozzávalók:
25 dkg füstölt csülök (csont nélkül), 25 dkg vegyes leveszöldség, 25 dkg krumpli, 1 dl tejföl, 5 dkg vöröshagyma, 1 csípős paprika, 3 dkg liszt, 2 dkg fűszerpaprika, 5 dkg citrom, 1 csokor petrezselyemzöld, 0,5 dl olaj, 2 dkg fokhagyma, 1 dkg cukor, 1 g törött bors

Elkészítése:
A csülköt előző este hideg vízben beáztatjuk. Másnap apró kockákra vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk és felkarikázzuk, a burgonyát ugyancsak felaprítjuk. A meghámozott vöröshagymát és a megmosott petrezselyemzöldet finomra metéljük, a fokhagymát összezúzzuk. A citrom levét, a tejfölt 0,5 dl vízzel és a liszttel simára keverjük. A felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk a hagymát, majd rátesszük a húskockákat, és kevergetve, egy-két percig pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük másfél liternyi tiszta vízzel. Felforraljuk. Fedő alatt, kis lángon majdnem puhára főzzük. Végül beleöntjük a lisztes tejfölt és a petrezselyemzöldet, a borssal, valamint a cukorral ízesítjük, és még legalább öt percig főzzük. Só nem kell bele, mert a füstölt hús sós!

CSÜLKÖS SÓSKALEVES 01.
Hozzávalók:
25 dkg füstölt csülök, 25 dkg sóskapüré, 2 dl tejszín, 3 dkg liszt, 3 dkg Vegeta, 1 dkg törött fekete bors, 1 dkg cukor

Elkészítése:
A füstölt csülköt előző este hideg vízben kiáztatjuk, majd másnap a vizet leöntjük róla. Annyi tiszta vízzel tesszük fel főni, amennyi a csülköt jól ellepi. Olyan puhára főzzük, hogy a csont magától kicsússzon belőle. Ezután a leszűrt és kicsontozott húst metéltre vágjuk. A csülöklevet 1 literre kiegészítjük, beletesszük a húst és a sóskapürét, majd 10 percig kis lángon főzzük. Közben a lisztet és a tejszínt simára keverjük, majd a forrásban lévő levesbe beleöntjük, és folyamatosan kevergetve, 5 percig forraljuk. Vegetával, borssal, cukorral ízesítve, forrón tálaljuk.

CSÜLKÖS SÓSKALEVES 02.
Hozzávalók:
1 kicsi füstölt csülök, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint cukor és őrölt fekete bors

Elkészítése:
A füstölt csülköt előző este hideg vízbe áztatom, majd másnap leöntve róla, tiszta, friss vízben puhára főzöm. (Annyi vízben főzöm meg, amennyi ellepi.) Olyan puhának kell lennie, hogy a csontja kicsússzék belőle. Ezután a húst metéltre vágom. A csülöklevet 1 l-re kiegészítem, beleteszem a húst és a megmosott, lecsöpögtetett, metéltre vágott sóskát. 10 percig főzöm, közben a lisztet és a tejfölt simára keverem, majd behabarom vele a levest. Ízesítem őrölt borssal és csipetnyi cukorral, végül felforralom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.