Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS - SONKÁSLEVESEK 4.

2018.11.19

LEVESEK LEXIKONJA

CSÜLKÖS KÁPOSZTA 02.
Hozzávalók:
1 db (kb. egy kilós) füstölt csülök, 1 fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 4 dl tejföl, pirospaprika, őrölt bors, só (ha szükséges)

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított, kicsontozott csülköt kockára vágjuk, egy fazékban, saját zsírján és pár kanál vízen, sűrűn kevergetve, rázogatva megpirítjuk, majd rátesszük a hagymát, és annak megfonnyadásáig hevítjük a fazék tartalmát.
A megmosott, kinyomkodott és felaprított káposztát rátesszük, megszórjuk pirospaprikával és borssal, majd felöntjük vízzel és felforraljuk.
Kb. két órát főzzük, s ha elfő a leve, apránként pótoljuk, a végén hozzáadjuk a tejfölt és még néhány percig forraljuk.

CSÜLKÖS KÁPOSZTA 03.
Hozzávalók:
1 db (egy kilós) füstölt csülök, egy fej vöröshagyma (vagy két kisebb), 1 kg savanyú káposzta, piros paprika, bazsalikom, só (ha szükséges), 1-1 evőkanál paradicsom és paprikapüré

Elkészítése:
Szabad-tűzön, tepsiben készítendő!
A kicsontozott csülköt apróra vágom, a tepsiben megpirítom, majd ráteszem a hagymát, amellyel tovább „érlelem” a kettőt. Megmosom a káposztát, kinyomkodom, késsel aprítom, hogy a hosszú szálak eltűnjenek a keverhetőség miatt, majd felöntöm vízzel és fűszerezem. Kb. két órát vesz igénybe a főzés, ha elfőtt a leve hozzáadok 3 dl növényi tejszínt, és még néhány percig forralom.
Közben szétkotrom a parazsat, s amíg ki nem hűl, a helyén hagyom.

CSÜLKÖS KÁPOSZTA 04. (KEMENCÉS ÉTEL)
Hozzávalók:
másfél kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 6 szem borókabogyó, 1 kis csokor borsikafű (csombor), egy csokor kapor, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 szál füstölt kolbász, 1,5 kg bőrös csülök

Elkészítése:
A káposztát enyhén átmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagyobb cserépedény aljába tesszük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a káposztán elegyengetjük. Megszórjuk apróra vágott kaporral, borókabogyóval. A borsikafű leveleit leszedjük, kicsit összeaprítjuk, ezt is rárakjuk. Ízesítjük fűszerpaprikával, és az egészet a tálban összekeverjük. A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágva ráhelyezzük, és betakarjuk a sózott csülökkel úgy, hogy a bőrös fele legyen lefele.
Vízzel felöntjük, hogy ellepje, lefedjük, és kemencébe toljuk.
Két óra múlva a csülköt megfordítjuk, és újabb másfél-két órára visszatoljuk, hogy szép színt kapjon, és elpárologja a felesleges vizet a káposzta.
Ízlés szerint tejföllel, és kemencében sült kenyérrel kínálhatjuk.

CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BABLEVES 01.
Hozzávalók:
30-40 dkg füstölt csülök csont nélkül, 15-15 dkg szárazbab és savanyú káposzta, 10-10 dkg sárgarépa és petrezselyem, egy zöldpaprika, egy paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 2 dl tejföl, paprika, só, kömény, babér

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot, a felkockázott csülökkel, répafélékkel 1,5 l hideg vízben felteszed főni. Fűszerezd babérral, köménnyel, sóval. Amikor már majdnem puhának találod a babot, hozzáadod a káposztát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Az olajjal és a liszttel világos rántást készítesz, a nagyon finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát és fokhagymát is hozzáadod, és együtt pirítod.
Pirospaprikával fűszerezed, s elkevered benne simára a tejfölt.
A kész levest berántod, és egyet forralsz rajta.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.