Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- ÉS SONKÁS LEVESEK 1.

2017.04.19

LEVESEK LEXIKONJA

BERZENCEI CSÜLKÖS KÁPOSZTA
Hozzávalók 4 személyre:
egy egész csülök, 4 kis fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, pár szem egész bors, só, 1 közepes fej káposzta, 7 evőkanál sertészsír, 6 púpos evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 7 dl paradicsomlé

Elkészítése:
A csülköt a főzés előtti este beáztatjuk. Másnap annyi vízben tesszük fel főni, hogy teljesen ellepje. Hozzáadunk 2 fej tisztított vöröshagymát, 5 gerezd fokhagymát, 2 babérlevelet, egész borsot, sót. Fedő alatt puhára főzzük.
A káposztát vékonyra felszeleteljük, besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk, hogy megroskadjon. Utána a levét kinyomjuk, és kb. 2 liter vízbe feltesszük főni. Adunk hozzá 2 vöröshagymát, 3 fokhagymát, néhány szem egész borsot, 2 összetört babérlevelet, és fedő alatt egy órát főzzük.
Rántást készítünk a zsírral, a liszttel, és a pirospaprikával. Felengedjük paradicsomlével, és a csülök főzőlevéből is adunk hozzá 3 merőkanálnyit. Végül a megfőtt káposztához keverjük.
A megfőtt csülköt kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, akkor felszeleteljük, és a káposztához kínáljuk.

CSÜLÖKLEVES HABARÁSSAL
Hozzávalók:
60 dkg füstök csülök, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, liszt, ecet vagy 1-2 dl száraz minőségi fehérbor, petrezselyemlevél, majoránna, 2 db friss zsemle, só (ízlés szerint).

Elkészítése:
A füstölt csülköt megtisztítjuk, és kiáztatjuk. Ha ezzel megvagyunk, falatnyi darabokra vágjuk fel a húst. A zsíros részeket különválogatjuk, ezekre szükségünk lesz a főzés során. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finom karikákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, de nem aprítjuk fel őket, s nem is törjük össze. A majoránnát és a petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A zsemléket kockákra vágjuk, a zsemlekockákat lepirítjuk.
A bogrács aljába tesszük a csülök zsíros részeit, és kiolvasztjuk a zsírt. A kisült darabokat kivesszük a bográcsból, és eldobjuk. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és addig dinszteljük, amíg színe sárga nem lesz. Hozzáadjuk a feldarabolt csülköt, és enyhén, csendes tűzön megpirítjuk. Ezután vízzel felöntjük a bográcsot (körülbelül 1,5-2 liternyi kell hozzá), és felforraljuk a levest. Az első forráskor beledobjuk a fokhagymagerezdeket, megszórjuk majoránnával vagy petrezselyemlevéllel, majd habarást készítünk. Csipetnyi pirospaprikát szórunk a lisztbe, majd a tejfölhöz adjuk, és szép simára keverjük. A rántást akkor adjuk az ételhez, ha a húsok már megpuhultak. A levest ízlés szerint 1 -2 deciliternyi minőségi száraz fehérborral vagy kanálnyi ecettel savanyíthatjuk.
A csülöklevest sok helyen úgy készítették, hogy a húst, miután megfőtt, kimerték a bográcsból, és külön tányérra rakták. Ekkor egy-két tojást ütöttek a levesbe. A levest tálalás előtt bazsalikom levéllel vagy petrezselyemmel díszíthetjük, szelet citromot is tehetünk a tálba. Közvetlenül szervírozás előtt pirított zsemlekockákkal megszórjuk, de még jobb, ha a zsemlekockákat külön tányéron tesszük ki az asztalra, és ki-ki kedve szerint vehet.
Ha fehérbort adunk a leveshez, úgy tartózkodjunk az ecet használásától.
Ha nem, úgy az ecetet frissen facsart citromlével is helyettesíthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- ÉS SONKÁS LEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.