Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A CUKKINILEVESEK 8.

2019.06.25

LEVESEK LEXIKONJA

CUKKINI LEVES PULYKAMELLEL
Hozzávalók:
80 dkg cukkini, 4 apró vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 7.5 dl forró szárnyas-húslé, (vagy víz + Vegeta), só, 1-2 teáskanál édes pirospaprika, 30 dkg pulykamell, 4 evőkanál tejszín, 2 teáskanál zsálya

Elkészítése:
A cukkini 2/3-át vékonyan lehámozzuk, kockára vágjuk, a hagymát ugyancsak meghámozzuk, és kockára vágjuk, és az olaj felében üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott cukkínit, ráöntjük a húslét, 15 percig főzzük, botmixerrel pürésítjük, szükség szerint sózzuk (vigyázat a húslé már sózta) és belekeverjük a paprikát és a zsályát.
A hámozatlan cukkinit julienne-re vágjuk, a leveshez adjuk.
Közben nagyobb kockára vágott húst a maradék olajban erős tűzön 5 percig állandóan kavargatva megpirítjuk, és a leveshez adjuk.
Összeforraljuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt.
Díszítésnek friss zsályalevelet használunk.

 

 

CUKKINI - PESTO LEVES
Hozzávalók:
500 gr cukkini, 2 dl zöldségleves, 1 db burgonya, 1 cs bazsalikom friss, 1 ek pesto, 2 ek olíva olaj, 2 dl tej, 1 gr fokhagyma, só, bors

Elkészítése:
A cukkinit megmossuk és felkarikázzuk.
Olíva olajban megfonnyasztjuk az összezúzott fokhagymát és hozzáadjuk a cukkinit és a meghámozott összekockázott burgonyát.
Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve pároljuk 5 percig.
Felengedjük a tejjel és a zöldséglével, hozzáadjuk a pestot és a bazsalikomot, 2-3 percig főzzük.
Mixerrel pürésítjük.

FINOM CUKKINILEVES
Hozzávalók:
3-4 db saláta-cukkini, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 db húsleveskocka, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsen-dió, kis csokor petrezselyem, olívaolaj

Elkészítése:
A hagymát kockákra vágjuk és megdinszteljük.
A megmosott cukkinit héjasan vékony csíkokra reszeljük, a hagymára tesszük, s megvárjuk, amíg levet enged és összeesik.
A leveskockából 1 liter vízzel húslevest készítünk, és felöntjük vele a cukkinit. Ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, tehetünk rá apróra vágott petrezselyemzöldet.
Amikor kész a leves, legalább a felét leturmixoljuk.
Sajtos pirítóssal tálaljuk, s ajvárral díszíthetjük.

FOKHAGYMÁS CUKKINILEVES 01.
Hozzávalók 4-6 főre:
2 db cukkini, 2 fej hámozott, szeletelt fokhagyma, 2 l csirkehúslé, 1 evőkanál összevágott bazsalikomlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 fej összevágott vöröshagyma, 2 db hámozott, vékonyra szeletelt burgonya

Elkészítése:
Az olajat nagy teflonserpenyőben megforrósítjuk, és a hagymát, a fokhagymát 5-10 perc alatt puhára pároljuk benne.
A burgonyát beleforgatjuk, 2 percig a tűzön kevergetjük, megborsozzuk, és a levessel felöntjük. 30 percig főzzük, majd langyosra hűtjük.
A cukkinik két végét levágjuk, majd először hosszában négyrét vágjuk, utána felaprítjuk.
A levest turmixoljuk, majd újra felforraljuk, és a tetején képződő habot leszedjük.
A cukkinit hozzáadva 20-25 percig, illetve addig főzzük, amíg meg nem puhult.
Tálalás előtt a bazsalikommal ízesítjük, ha kell, utána fűszerezzük, és díszítésül a tetejére is szórhatunk néhány bazsalikomlevet.
Elkészítési idő: 110 perc - Munkaidő: 35 perc

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CUKKINILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.