Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A CUKKINILEVESEK 7.

2018.10.17

LEVESEK LEXIKONJA

JEGELT PÓRÉS CUKKÍNI-LEVES (OSZTRÁK)
Hozzávalók:
2 közepes cukkini, 2 póréhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 dl tejföl, 7 dl marhahúsleves, 0,5 dl száraz szamorodni, 1 retek, só, fehér bors, vaj, kapor, Worchester, citromlé

Elkészítése:
A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a tejfölt, és kevés Worcesterrel ízesítjük. Amíg ez ül a hidegben, a cukkinit hámozzuk, darabokra vágjuk, a póré fehér részét karikákra, a zöldjét csíkokra metéljük. Kevés vajon megpirítjuk a cukkinit és a pórét, majd a levessel felöntve félpuhára főzzük. Turmixoljuk, s hagyjuk kihűlni. A pórécsíkokat vajon megfuttatjuk, és hagyjuk kihűlni, a retket vékony csíkokra vágjuk. A levesbe belekeverjük a tejszínes keveréket, sóval, borssal, citromlével, a borral, és kevés Worcesterrel ízesítjük.
Tálaláskor póré- és retekcsíkokkal, vágott kaporral díszítjük.

OLASZ CUKKÍNILEVES
Hozzávalók:
fél kiló zsenge cukkíni + 1 betétnek, 2 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 tojássárgája, 1 tyúkhúsleveskocka, kevés olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, só, pirított zsemlekocka, parmezán (vagy más, kemény sajt)

Elkészítése:
Az olajon megpároljuk a karikára vágott hagymát, majd a szintén karikára vágott cukkíni és paradicsom következik. (a cukkínit ne hámozzuk, a paradicsomot viszont igen) Pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük 1,2 l vízzel. Belemorzsoljuk a kockát, és a cukkíni puhulásáig főzzük. Eközben a betétnek szánt cukkínit akkora kockákra vágjuk, mint a zsemlekockákat, és teflonedényben, kevés olajon megpirítjuk. A levest turmixoljuk, de már ne forrjon.
A tojássárgájákat simára keverjük a vágott petrezselyemmel, és a leveshez öntjük.
A betéteket és a reszelt sajtot külön kínáljuk hozzá.

PARADICSOMOS UBORKA-, VAGY CUKKINI LEVES
Aki szereti, és a gyomra bírja a paradicsomos ételeket, próbálja ki a következő levest.
Hozzávalók:
Kb. 1 liter vízben feltettem nagyon lassú tűzre főni az alábbiakat egyszerre:
1 közepes fej vöröshagyma szeletelve, szálaira szedve, 1 kisebb fej fokhagyma, a gerezdek hosszában szeletelve, kb. 15 dkg uborka, apró kockákra vágva, 2 szép paprika húsa, rövid laskára vágva, 2 darab, kb. tyúktojás nagyságú krumpli, ugyanakkora apró kockákra vágva, mint az uborka. 1 csapott kávéskanál vegeta vagy hasonló ételízesítő, 1/2 kávéskanál só.

Elkészítése:
Mintegy 10 perc lassú főzés után, beletettem egy 60 grammos paradicsomkonzerv felét, a levét felöntöttem kb. másfél literre csak azért, mert akkora a kisfazék és a leves sűrűsége elbírta a hígítást. Ízesítettem még egy kis vegetával és sóval. Mielőtt teljesen puha lett volna, beledobtam egy kismarék eperlevél tésztát és három, kisebb tyúktojás nagyságú paradicsomot kis kockákra vágva, majd az egészet készre főztem. A feleségemtől kapott dicséretet a többi mellé tettem.
A címbe azért írtam a cukkínit is, mert bár most nem tettem bele, de biztos, hogy uborka helyett azt is lehet tenni.
Nagyon kellemesen pikáns és könnyű vacsora volt.
Megjegyzésem:
főzéshez bányászott sót használok, ez jóval erősebb, mint a többi. A són és vegetán kívül más fűszert nem tettem bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CUKKÍNILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.