Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBABLEVESEK 1.

2017.03.03

LEVESEK LEXIKONJA

BEREGI BABLEVES KÖRÖMMEL
Hozzávalók:
1-1,5 kg malacköröm, 20 dkg fejtett bab, olaj, 1 fej vöröshagyma, paprika, 1 paradicsom, 2 zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, só

Elkészítése:
A babot enyhén sós vízben feltesszük főni. Kevés olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk paprikával, és kevés vízzel felengedjük. Belehelyezzük a körmöket. Sózzuk, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a paprikát, és majdnem puhára pároljuk. Ha a bab és a hús is majdnem puha, a körmöt a babhoz keverjük, és készre főzzük.
Csipetkével és rászórt, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

FEJTETT BABLEVES 01.
Hozzávalók:
füstölt hús leve, vagy 30-40 dekányi nyers füstölt hús: tarja, comb, oldalas, 60 dkg fejtett bab, 1 csomag leveszöldség, (sárgarépa, fehérrépa, darabka zeller), 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, liszt, némi zsiradék, pirospaprika, a tálaláshoz tejföl

Elkészítése: Ha füstölt hússal készítem, akkor a kuktában a hús kap 20 perc előnyt. Amikor félig puha, hozzáadom a babot, a csinosan feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, vöröshagymát egészben és puhára főzök minden alkatrészt. Ha csak füstölt levem áll rendelkezésre, akkor értelemszerűen a zöldségeket ebbe a lébe teszem fel főni. Fokhagymás rántással berántom a levest, alaposan kiforralom. Ha van hangulatom, csipetkét készítek bele egy tojásból, meg amennyi lisztet felvesz.
Tálaláskor tejföl jár hozzá annak, aki úgy szereti.
Ha nincs benne csipetke, a friss kenyér elengedhetetlen hozzá.

FEJTETT BABLEVES 02.
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg fejtett bab, olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 karika kolbász, só, bors, pirospaprika, 1 ek liszt, petrezselyem, sárgarépa, fehérrépa, 1 kis paradicsom, tejföl

Elkészítése:
Az olajon megdinszteljük a kockákra vágott hagymát, és a kolbászt, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, majd a babot. Megszórjuk liszttel, és pirospaprikával, jól elkeverjük, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett felengedjük vízzel. Beletesszük a fehérrépát és a paradicsomot és késze főzzük. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet.
Tejföllel tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.