Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBABLEVESEK 3.

2017.04.06

LEVESEK LEXIKONJA

FEJTETTBAB-LEVES 06.
Hozzávalók:
1/2 kg fejtőbab, 1 szál fehérrépa zöldjével, 1 szál sárgarépa, 1-1 1/2 liter húsleves, 2 babérlevél, 1 kicsi ág tárkony, 2 dkg vaj, 1 marék csipetke, só, bors, tárkonyos fehérborecet, 1/2 pohár tejföl, 1 evőkanál keményítő

Elkészítése:
A babot kifejtjük, a répákat megpucoljuk és felkarikázzuk. A fehérrépa zöldjét megmossuk és csomóba kötjük, amit majd a levesbe teszünk. A vajat megolvasztjuk, majd a zöldségeket pár percig pároljuk. Ezután a húslevessel felöntjük, a fűszereket valamint a petrezselymet beletesszük, és puhára főzzük. Amikor már majdnem kész, a csipetkét is beletesszük és továbbfőzzük. Eközben a keményítőt a tejföllel kikeverjük, és amikor már a csipetke is megfőtt, akkor a tejföllel behabarjuk.
Tálaláskor friss tárkonyt vágunk rá.

FEJTETT BABLEVES 07.
Hozzávalók:
1 kg fejteni való bab (vagy 40 dkg már kifejtett babszem), 1 l füstölthúslé (vagy 1 l csontlé és kevés füstízű só), 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 cikk zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés ecet vagy citromlé

Elkészítése:
A megmosott babszemeket fazékba rakom, ráöntöm a füstölthúslevet (vagy a füstízű sóval elkevert csontlevet), majd beleteszem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, valamint az apró kockákra vágott, lekapart és megmosott zöldséget. Lefedve puhára főzöm. Közben elkészítem a rántást: a felforrósított olajon a lisztet zsemleszínűre pirítom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Azonnal, apránként ráöntök 2 dl hideg vizet, és simára keverve, beleöntöm a forrásban lévő levesbe. Állandó keverés közben felforralom, majd belecsorgatom a tejfölt, amit előzőleg egy kevés levessel simára kevertem.
Ecettel vagy citromlével ízesítem, végül meghintem a maradék petrezselyemzölddel.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.