Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - FEJTETT BABLEVESEK 2.

2017.03.25

LEVESEK LEXIKONJA

FEJTETTBAB-LEVES 03.
Hozzávalók:
1 kg fejteni való bab (vagy fél kg mirelit), 3 szál sárgarépa, 1 szál vastagabb zöldség, 1 kis vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma félbevágva, zsír/olaj, liszt, piros paprika, (kolbász)

Elkészítése:
A babot kifejtjük. A babot, zöldségeket, kolbászt és hagymákat feltesszük sóval főni (a fejtett babot nem kell előáztatni). Ha megfőtt, akkor beleszaggatjuk forrásban lévő vízbe a nokedlit.

FEJTETTBAB-LEVES 04.
Hozzávalók:
fél kiló fejtett bab, 0,4 dl (2 kis doboz) tejföl, egy fej vöröshagyma, babérlevél, olaj, liszt a rántáshoz, só, bors stb.

Elkészítése:
A fejtett babot a vöröshagymával, babérlevéllel, ízlés szerint sóval odatesszük főni. Ha már úgy érezzük, hogy mindjárt kész, akkor teszünk egy kis világos rántást. Utána ízesítheted ételízesítővel, feketeborssal stb.
A bátrabbak kakukkfüvet, oregánót is tehetnek bele.

FEJTETTBAB-LEVES 05.
Hozzávalók:
1 kg fejteni való bab, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1/2 db zellergumó, 1 csokor zellerlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 pár debreceni, vagy tetszés szerinti kolbász, 2 db tojás, olaj, liszt, ízlés szerint: só, pirospaprika

Elkészítése:
A babot kifejtjük, megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Belerakjuk a megtisztított, hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, a vöröshagymát, a zellergumót, a zeller-zöldet és megsózzuk. Egy kis füstölt íz kedvéért tehetünk bele szalonnabőrkét, és füst-ízű leveskockát is. Mikor a bab félpuha, hozzátesszük a nagyobb darabokra vágott debrecenit/kolbászt. Közben kevés olajon a két csapott evőkanál lisztet zsemleszínűre pirítunk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát és jól elkeverjük, Ezután a rántást lehúzzuk a tűzről és meghintjük a pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, és a leveshez adjuk. A levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselymet. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk.
A tésztából - a lassan fövő levesbe - kiskanállal galuskákat szaggatunk. Ha a galuska megpuhult a levesünk elkészült.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.