Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - FEJTETT BABLEVESEK 4.

2017.04.25

LEVESEK LEXIKONJA

FEJTETT BABLEVES 08.
Hozzávalók 12 adaghoz:
1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3 evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Elkészítése:
A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig, ezután lehűtve kiadagolom.
A már leírt módon dobozba öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével ellátom.
Fogyasztáskor a felengedett levest annyi vízzel keverem simára, amennyi szükséges hozzá és még egyszer felforralva tálalom.

FEJTETTBAB-LEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg fejtett bab, 1 kis füstölt csülök, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 cikk zeller, 1 fej hagyma, 2 ek olaj, 1 ek liszt, 1 cs petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk piros paprika, kevés ecet és pici só (a csülöklé sós), 2 dl. tejföl

Elkészítés:
A csülköt előző este beáztatom, másnap 1 l vízben puhára főzöm. A levet leszűröm, a húst kicsontozom, és metéltre vágom.
A megmosott babot fazékba rakom, ráöntöm a csülök levét, majd az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, és a kockára vágott zöldségeket. Lefedve puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon megpirítom a lisztet, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és a finomra vágott petrezselyem felét. Azonnal ráöntök 2 dl hideg vizet, és simára keverve jól kiforralom, majd szűrön keresztül öntöm bele a forrásba lévő levesbe. Ekkor hozzáadom a csülökhúst.
Állandó keverés közben hozzáadom a tejfölt. Ismét felforralom.
Ecettel ízesítem, végül meghintem a maradék petrezselyemzölddel.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBAB-LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.