Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - FEJTETTBABLEVESEK 6.

2018.10.01

LEVESEK LEXIKONJA

FŰSZERES FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók:
75 dkg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 doboz paradicsompüré, 30 dkg füstölt sertéscomb, olaj, kakukkfű

Elkészítés:
A fejtett babot sós vízben, fedő alatt puhára főzzük, majd a levét majdnem egészen elpárologtatjuk. Két evőkanál olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük, beletesszük a fokhagymát, meghintjük a liszttel és barna rántást készítünk.
Felengedjük száraz fehérborral, hozzáadjuk a paradicsompürét és ezzel sűrítjük a babot.
Beletesszük a kockára vágott füstölt sertéscombot és késhegynyi kakukkfüvei hintjük meg, majd felforraljuk, úgy tálaljuk.

HEGYALJAI BABLEVES
Hozzávalók:
15 dkg tarkabab, 20 dkg savanyú káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász, só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsír

Elkészítés:
A fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát, megpároljuk, és a babhoz keverjük. Kevés zsíron a liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a babhoz adjuk. Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral, ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk.
A karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a bableveshez adjuk.
Tálaláskor finomra vágott kaporral meghintjük.

HÚSVÉTI FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók:
30 dkg fejtett bab, 4 l víz, 1 sárgarépa, 15 dkg sonka, 1 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, bors, pirospaprika, tárkonylevél, tejföl

Elkészítés:
30 dkg fejtett babot 1,5 l vízben félig puhára főzünk. Ekkor megsózzuk a vizet és 1 szál sárgarépát pici kockákra vágva beledobunk és tovább főzzük a levest. A maradék húsvéti sonkából 15 dkg-ot apróra vágva teszünk a levesbe, fűszerezzük késhegynyi törött borssal és csipet morzsolt tárkony levéllel. Világosbarna rántást készítünk olajjal, 1 evőkanál liszttel, 3 gerezd zúzott fokhagymával és egy csapott kiskanál pirospaprikával. Felöntjük 2,5 dl hideg vízzel és ezzel besűrítjük a levest.
Galuskát főzünk bele és végül 1 evőkanál ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.
Tálaláskor a tányérban tehetünk tejfölt a tetejére.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FEJTETTBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.