Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMALEVESEK 10.

2019.03.22

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMÁS BURGONYALEVES 05.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 5 gerezd fokhagyma, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 3 dkg só, 2 dkg pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 2 liter víz

Elkészítése:
A krumplit és a zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A felolvasztott zsírba szórjuk, s lassú tűzön pirítjuk. 8-10 perc múlva levesszük a tűzről, a zúzott fokhagymát és a lisztet hozzáadjuk, 1-2 percig együtt pirítjuk. Őrölt paprikával és sóval meghintjük, majd felengedjük 2 liter hideg vízzel. Az összekötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor felforrt, beletesszük a kettévágott paradicsomot és zöldpaprikát, kb. fél órán át, főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók:
2 csirke apróléka, 1 fej fokhagyma, leveszöldség, zellerlevél, só, bors, majoránna, olaj, petrezselyem

Elkészítése:
A húst feltesszük 2,5 liter vízben a zöldséggel együtt főni. Amikor már majdnem puha, berántjuk világos rántással, amelybe beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a majoránnát és a piros paprikát. A májakat elkaparjuk, diónyi zsírt, sót, borsot, kevés finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, pici vörös. és fokhagymát finomra vágva, valamint két egész tojást belekeverünk, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy grízgaluska állagú legyen. 10 percet pihentetjük, majd a levesbe szaggatjuk, s takaréklángon készre főzzük.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók:
csirkehús darabok, 10 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 2 db tyúkhús-leveskocka, 5 evőkanál rizs, 3 l víz, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A csirkét felteszem főni, kb. 15 perc alatt puhára fő. Akkor a húst kiveszem, leszedem a csontról és félreteszem. Beleteszem a levesbe a zúzott fokhagymát, babérlevelet, leveskockát, rizst, és addig főzöm, amíg a rizs megfő. Akkor a tojássárgáját elkeverem a liszttel, tejföllel és egy kevés vízzel, majd lassan belecsurgatom a levesbe. Hagyom, hogy állandó kavargatás mellett fellobbanjon, majd a legvégén visszateszem a húst.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 03.
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, négy darabra vágom, majd a felforrósított olajon mindkét oldalán jól átpirítom. Felöntöm egy liter vízzel, megsózom, megborsozom, és puhára főzöm. Közben a megtisztított fokhagymát pépesre zúzom, majd hozzáadom a csirkeleveshez. Ha a hús megpuhult, a léből kiszedem, kicsontozom, kis kockákra vágom és visszateszem a levesbe.
A liszttel simára keverem a tejfölt és behabarom vele a forrásban lévő levest.
Végül, ha jól kiforrt, a finomra metélt petrezselyemzölddel megszórom.

FOKHAGYMÁS JOGHURTLEVES
Hozzávalók:
1 l joghurt, 20 dkg salátauborka, 5 dkg márványsajt, 5 dkg juhtúró, 1 csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, cukor, só

Elkészítése:
Az uborkát hámozzuk meg, reszeljük le, sózzuk be és tegyük félre. A sajtot reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk össze, a kaprot vágjuk finomra. A joghurtot tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá az uborkát (a levével együtt), a fokhagymát, a juhtúrót, a kaprot, majd cukrozzuk, sózzuk, s a géppel keverjük habosra. Tegyük legalább egy órára jégszekrénybe, majd tálaláskor szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.