Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMALEVESEK 11.

2019.04.25

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMÁS-KAPROS UBORKALEVES
Hozzávalók 4 személyre:
2 erőleveskocka, 1/2 kg kígyóuborka, 2-4 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tejföl, 1 dl száraz fehérbor, citromlé, 1 nagyobb, kemény paradicsom

Elkészítése:
7 dl vizet felforralunk az erőleves-kockákkal, kihűtjük, teljesen zsírtalanítjuk. Az uborkát megmossuk, ha nem túl vastag a héja, ne hámozzuk meg. Levágunk belőle egy 4 cm-es darabot, félretesszük a díszítéshez, a többit nagyjából felaprítjuk, turmixkehelybe tesszük. A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a fokhagymával, valamint a tej-föllel és a borral együtt az uborkához adjuk, péppé turmixoljuk. Elkeverjük az erőlevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Gondosan lefedjük, 2 órára behűtjük.
Tálaláskor leszűrjük a levest, ízlés szerint egy kevés citromlével savanyítjuk, erőleveses csészékbe vagy mélyebb tálkákba szedjük. A paradicsomot megmossuk, magjait eltávolítjuk, és a félretett uborkával együtt apró kockákra vágjuk. Meghintjük vele a leves tetejét és néhány kaporszállal díszítve jó hidegen tálaljuk.
Kitűnő, frissítő kánikula-leves.

FOKHAGYMÁS-PETREZSELYMES SALÁTALEVES
Hozzávalók 4 személyre:
3 gerezd fokhagyma, 1 fej saláta, 2 evőkanál olívaolaj, 3 dkg liszt, 8 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is), 2 dl tejszín, 1 evőkanál vágott snidling, 2 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés:
A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük, csíkokra vágjuk.

Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet a fokhagymával, majd felengedjük a levessel. Sóval, borssal ízesítjük, és 5-10 percig forraljuk. A levesbe keverjük a tejszínt, összeforraljuk, levesszük a tűzről. Beletesszük a snidlinget és a petrezselymet. A saláta háromnegyed részét beletesszük a levesbe, és összeturmixoljuk. Lehűtjük. Tálalásnál a maradék salátacsíkokat rátesszük a levesre.

FOKHAGYMÁS SAVANYÚ TOJÁSLEVES (UKRÁN)
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, ecet, 1 ek zsír, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 1 ek liszt, 4 tojás, 8 ek tejföl

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, ecettel kellemesen megsavanyítjuk, és felforraljuk. A megtisztított, felaprított hagymát a zsíron megfuttatjuk, megszórjuk pirospaprikával, liszttel. A levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük meg, nehogy szétmenjenek. Tíz percig kis lángon forraljuk. Tálaláskor minden tányérba két evőkanálnyi tejfölt öntünk, erre rakjuk a főtt tojásokat, majd a forró levest rámerjük.

FOKHAGYMÁS SONKALEVES
Hozzávalók:
25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús), 3 dl sonkalé, 2 szelet barna kenyér, 1 húsleveskocka, 1 dl tejföl, fél citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, kevés cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, szétzúzzuk és az apró kockákra vágott kenyérrel együtt, beletesszük egy lábosba. A sonka főzőlevét vízzel körülbelül 1 liternyire egészítjük ki, felforraljuk, feloldjuk benne a húsleveskockát, azután ráöntjük a fokhagymás kenyérre. 10 percig forraljuk, majd a levest leszűrjük. A visszamaradt kenyeret fél dl vízzel pépesre turmixoljuk, és a vékony laskára metélt, vajon kissé átpirított füstölt sonkával együtt beletesszük a levesbe. Belekeverjük a tejfölt, és csöpp cukorral ízesítve jól kiforraljuk.

FOKHAGYMÁS TÖKLEVES
Hozzávalók:
1 kisebb spárgatök, 2 kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 tyúkhús-leveskocka, kevés só, késhegynyi törött fehérbors

Elkészítése:
Leveses fazékban felhevítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve világossárgára pirítjuk. Ezután a tűzről lehúzzuk, ráöntünk 2 dl vizet, és addig keverjük, amíg egészen sima, csomómentes nem lesz. Fokozatosan hozzáöntünk még 5 dl vizet, és jól összekeverjük. Beletesszük a meghámozott, kimagozott és egyforma kockákra vágott tököt, valamint a tyúkhús-leveskockát. Fedő nélkül felforraljuk, és a forrástól számított 5 percig ugyancsak fedetlenül főzzük. Közben a tejfölt simára keverjük 1/2 dl vízzel és hozzáadjuk a megtisztított összezúzott fokhagymát, a borsot és az apróra metélt petrezselyem zöld felét. A fűszeres tejfölt a levesbe öntjük, és kevergetve kiforraljuk. Végül beletesszük a megmosott és kockára vágott paradicsomot meg a megmaradt petrezselyem zöldet, amivel még egy pillanatig forraljuk.

FOKHAGYMÁS ZELLER-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
1 zellergumó a zöldjével együtt, 3 db burgonya, só, zöldségkrém/tubusos/, 3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, 2 dl te, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A zellert és a burgonyát megtisztítom, megmosom és annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzöm. A főtt burgonyát és zellert kanálnyi zöldségkrémmel péppé dolgozom, hozzáadom az összetört fokhagymát és a fűszereket, tejjel felengedem, majd hozzáadom a tejfölt.
Ha túl sűrű lenne, vízzel vagy erőlevessel hígítom. Közepes tűzön felforralom.
Forrón, pirított kenyérkockákkal tálalom.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.