Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMALEVESEK 12.

2019.11.22

LEVESEK LEXIKONJA

FRANCIA FOKHAGYMALEVES 01.
(SOUPE Á L´AIL)
Hozzávalók:
20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt, 2 ek olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle

Elkészítése:
2 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk sót. Forraljuk fel, csendes tűzön főzzük 1/4 óráig.
Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mokkáskanálnyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 45 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul.
Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest.
Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is.
Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest.
Beletesszük a zsemle szeleteket.

FRANCIA FOKHAGYMALEVES 02.
Hozzávalók 6 személyre:
8 gerezd fokhagyma, 9 dl tej, 9 dl víz, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 tojás, 2 evőkanál bor, vagy tárkonyecet, 25 dkg fehérkenyér

Elkészítése:
A jókora fokhagymagerezdeket megtisztítom, szétzúzom.
Leveses fazékban felteszem a tejet, a vizet, egy kiskanál ételízesítővel. Hozzáadom a péppé tört fokhagymát, megsózom, fehérborssal megszórom.
Amíg a leves felforr, a lisztet a vajjal jól összekeverem, majd apránként, állandó keverés közben a leveshez adagolom, hogy híg mártás-sűrűségűvé váljon!
A felütött tojásokat szétválasztom.
A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatom, folyamatos keverés mellett, amíg a fehérje szálasan megkocsonyásodik.
A sárgáját a borecettel elkeverem, és a tűzről lehúzott levesbe keverem!
Azonnal forrón tálalom levesbetéttel, vagy pirított kenyérkockákkal.

FRANCIA FOKHAGYMALEVES 03.
Hozzávalók kb. 4 személyre:
2 l húslé (lehet kockából, de készíthetjük vízzel is, 20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt parmezán (vagy trappista) sajt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, ízlés szerint szárított zsályalevél, 4 zsemlye

Elkészítése:
A húslében főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a szegfűszeget, a zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd csendesen főzzük negyed óráig.
Közben a zsemlyét vékonyra szeleteljük, néhány csepp olajjal meghintjük, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt megpiruljon.
A levest a zsemlyeszeletekre szűrjük.
Dúsíthatjuk a levest tejszínes-tojássárgás habarással is.

FRANCIA FOKHAGYMALEVES 04.
Hozzávalók kb. 4 személyre:
24 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál libazsír, 1 húsleves kocka, 3 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, só; a tálaláshoz pirított kenyérkockák

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, és a libazsíron üvegesre pároljuk, de nem pirítjuk meg. Egy liter vízzel felengedjük, és a húsleveskockával fedő alatt 15 percig főzzük.
Ha langyosra hűlt, turmixoljuk, újra felforraljuk, ha kell, utána sózzuk. A levesestálban a tojások sárgáját habverővel, az olajjal apránként simára keverjük, és erre merjük rá - közben kevergetve - a forró levest.
Pirított kenyérkockákkal díszítjük.

FRANCIA FOKHAGYMALEVES 05.
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 30 dkg paradicsom, 2 nagy burgonya, 6 dkg olívaolaj (3 kanál), egy csipetnyi sáfrány, só, bors, egy teáskanálnyi oregánó, 1 l marhahúsleves (kockából), pirítós kenyér (fehér kenyérből) + bedörzsöléshez sok fokhagyma

Elkészítése:
A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk (ha előtte forró vízbe mártjuk, könnyebben lejön) a húsát kisebb kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk, a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
Megfelelő nagyságú edényben felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a póréhagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a burgonyát, és ezeket rövid ideig tovább pirítjuk.
Végül felöntjük a marhahúslevessel, jól fűszerezzük és kb. fél órán át, főzzük. Ez alatt megpirítjuk a fehér kenyérszeleteket, majd bedörzsöljük (jó vastagon) őket az elkapart fokhagymával.
Ezt adjuk betétnek a nagyon forrón tálalt fokhagymaleveshez.
Ínycsiklandó fogás mindazoknak, akik szeretik a fokhagymát!

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.