Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMALEVESEK 14.

2020.04.21

LEVESEK LEXIKONJA

HABOS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók 4 személyre - A leveshez:
10 dkg zsenge fokhagyma, 40 ml repceolaj, 4 dkg aprított mogyoróhagyma, 3 ek vermut, 250 ml fehérbor, 750 ml húsleves, só, bors, 100 ml tejszín, 10 dkg tejföl

Levesbetéthez:
4 szelet szendvicskenyér, 3 ek olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 100 ml repceolaj, só, 3 szál petrezselyem, 3 ek habbá vert tejszín

 

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A felhevített repceolajon megpároljuk a fokhagymát és a mogyoróhagymát.
Felöntjük a vermuttal, majd hozzáadjuk a fehérbort és a levest.
Kissé forraljuk, majd sóval és borssal fűszerezzük.
A levesbe belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, majd sűrűre főzzük.
Botmixerrel pürévé törjük és ízlés szerint sóval, borssal utána ízesítjük.
A szendvicskenyérről levágjuk a héját, a kenyérbelet háromszögekre vágjuk.
Forró olívaolajon a kenyér mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
A fokhagymát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.
Felhevítjük a repce olajat, ropogósra sütjük benne a fokhagymát, majd papírtörlőre téve lecsepegtetjük, és kissé megsózzuk.
A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, és a lecsipkedett leveleket félretesszük díszítésnek.
A kemény habbá vert tejszínt a levesbe forgatjuk, majd a botmixerrel felhabosítjuk.
A levest 4 tányérba merjük, mindegyikre 2-2 szelet pirított kenyeret és néhány szelet sült fokhagymát szórunk.
Petrezselyemlevéllel díszítve azonnal tálaljuk.

HIDEG FOKHAGYMALEVES 01.
(SPANYOL)
Hozzávalók:
1 zsemle, 4 gerezd fokhagyma, 2 tojássárga, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 1 kis fürt nagy szemű fehér szőlő, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A zsemlét kockákra vágjuk és ráöntünk 1 dl vizet.
Az olajat a tojássárgákkal turmixgépbe csorgatjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a sót, az áztatott zsemlét, a borecetet és addig keverjük, amíg sűrű massza lesz belőle.
Ez után apránként annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen kb. 8 deci folyadékot kapjunk, és tovább keverjük.
Előhűtött leveses csészékbe téve, jégkockát teszünk bele és leszemezett, félbevágott, kimagozott valamint meghámozott szőlőszemekkel tálaljuk.

HIDEG FOKHAGYMALEVES 02.
Hozzávalók:
1 zsemle, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 2 tojássárga, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 kis fürt fehér szőlő

Elkészítése:
A zsemlét kockákra vágjuk és ráöntünk 1 dl vizet.
Az olajat a tojássárgákkal turmixgépbe csorgatjuk, és hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a sót, az áztatott zsemlét, meg a borecetet.
Addig keverjük, amíg sűrű pép lesz belőle.
Ezután, apránként annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 8 deci levest kapjunk, és tovább keverjük.
Előhűtött leveses csészékbe adagolva, 2-2 jégkockát rakunk bele, és a leszemezett, félbevágott, kimagozott szőlőszemekkel tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.