Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMALEVESEK 15.

2020.06.04

LEVESEK LEXIKONJA

HIDEG MANDULÁS FOKHAGYMALEVES SZŐLŐVEL
Ezt az andalúziai ételkülönlegességet a nagy melegben külön is ajánlhatjuk!
Elkészítése:
Először is 4 fokhagymagerezdet le turmixolunk kb. 12-14 dkg meghámozott mandulával együtt, amelyhez apránként hozzáadunk 2-3 szelet héjától megfosztott fehér kenyeret és 8-10 dl vizet, 2-2 kk olívaolajat és borecetet.
A megközelítőleg tejsűrűségű levesünket hűtőszekrényben kihűtjük, majd a levesestálba bogyózott - lehetőleg magmentes - fehér szőlővel (1/4 kg) és jégkockákkal tálaljuk.

JOGHURTOS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók:
6 dl joghurt, 2 dl tej, 4 gerezd friss, még nagy nedvességtartalmú (nyári) fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A fokhagymát tisztítás után fokhagymaprésbe teszem.
Turmixgép poharába öntöm a joghurtot, hozzáadom a megmosott és összevágott petrezselyem zöldet, majd 1 mokkáskanálnyi sóval ízesítem.
Attól függően, ki mennyire szereti a pikáns, savanyú ízeket, egy-két teáskanálnyi porcukorral "szelídítem" a joghurt savanyúságát.
Ezután a fokhagymát a présből a pohárba nyomom, majd a turmixgépet addig működtetem, amíg habos, sűrű levest kapok belőle.
A fokhagymalevest leveses csészékbe öntöm, és mindegyikbe teszek egy-egy jégkockát (ha gyerek is eszik belőle, jégkocka nélkül tálalom).
Azonnal fogyasztjuk.
A nyári melegben nagyon üdítő.

KANADAI FOKHAGYMALEVES
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát, valamint a négy gerezd szétnyomkodott fok-hagymát.
Sóval, törött borssal, egyben hagyott petrezselyemlevelekkel és 1 kávés-kanál ételízesítővel ízesítjük.
Felengedjük személyenként 2 dl vízzel, és kb. fél óráig forraljuk.
Ezután 1 dl tejszínt adunk hozzá, és az egész levest turmixgépben áttörjük.
Csészében, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

KÁRPÁTALJAI FOKHAGYMÁS TOJÁSLEVES 01.
Hozzávalók személyenként:
1-1 tojás és 2-2 ek tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1-1 ek zsír és liszt, 10 dkg füstölt szalonna, ecet, só, paprika

Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk és kisütjük egy lábasban.
Bő liter vízzel felengedjük, sózzuk, beledobjuk a fokhagymákat, ecettel savanyítjuk és felforraljuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk a zsíron.
Meghintjük a paprikával, utána a liszttel, és a levest berántjuk vele.
A tojásokat egyenként beleütjük, ha lehet úgy, hogy egybe maradjanak.
10 percig főzzük még.
Tálaláskor a tányérokba csúsztatunk egy-egy tojást, tejfölt kanalazunk rá, és rámerjük a forró levest.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.