Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMALEVESEK 16

2020.07.09

LEVESEK LEXIKONJA

KÁRPÁTALJAI FOKHAGYMÁS TOJÁSLEVES 02.
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 4 gerezd fokhagyma, ecet, 1 evőkanál zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 4 tojás, 8 evőkanál tejföl, só, paprika

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük.
Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk.
A megtisztított fokhagymát beledobjuk, ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk, és felforraljuk.
A finomra vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk és először a pirospaprikával, majd liszttel megszórjuk.
A levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük meg, nehogy szétmenjenek.
Tíz percig kis lángon forraljuk.
Tálaláskor minden tányérba két evőkanálnyi tejfölt öntünk, erre rakjuk a főtt tojásokat, majd a forró levest rámerjük.

MANDULÁS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók:
2 szelet kenyér (kb. 10 dkg), 1 csípős paprika (aki nem szereti, édes paprikával készítse), 6 dkg tisztított fehér mandula, 2 evőkanál olaj, 3 cl száraz fehérbor, 2 húsleveskocka, 6 gerezd fokhagyma, fél csokor snidling, ízlés szerint só és bors

Előkészítése:
A kenyérszeleteket kockára vágom.
A mandulát forgácsokra aprítom, a fokhagymát összezúzom.

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, és megpirítom rajta a kenyérkockákat.
Néhány szem mandulát félreteszek (tálaláskor a leves tetejére kerül), a többit a serpenyőbe szórom, és egy-két percig együtt pirítom.
Felöntöm hat deci forrásban lévő vízzel, majd beleteszek két húsleveskockát, és hozzáöntöm a bort. 15 percig főzöm.
Sóval, borssal ízesítem.
Meghintem snidlinggel, és a tetejére teszem a félretett mandulát, valamint néhány karika paprikát.

MANDULÁS FOKHAGYMALEVES SZŐLŐSZEMEKKEL
- AJO BLANCO
Hozzávalók:
15 dkg hámozott mandula, 1 liter tej, 10 gerezd fokhagyma, 6 db friss zsemle, 1,5 dl olívaolaj, 10 dkg apró szőlőszem, 5 dkg fenyőmag, só, bors

Elkészítése:
A hámozott mandulát diódarálón durván megdaráljuk, majd beáztatjuk tejbe, s a hűtőbe tesszük 24 órára.
A következő napon a tejet a mandulával egy szűrőn átnyomkodjuk, a megmaradt mandulatörmeléket eldobhatjuk.
Ezután a fokhagymát összezúzzuk, a zsemléket meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk.
A zúzott fokhagymát és a kockázott zsemléket hozzáadjuk a tejhez és finoman összeturmixoljuk.
Hozzáöntjük mindehhez az olívaolajat, majd a félbevágott, héj és mag nélküli szőlőszemeket, valamint a zsiradék nélkül Aranybarnára pirított fenyőmagokat.
Ha kész, jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc + 1 nap, áztatás

MEXIKÓI FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 gerezd zúzott fokhagyma, 1 l csirkehúsleves, 2 ek reszelt sajt, 4 tojás, só, bors, néhány csepp Tabasco-mártás, 1 ek liszt, 2 ek vaj, pirított kenyér (elhagyható)

A díszítéshez petrezselyem

Elkészítése:
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a fokhagymát a liszttel, és üvegesre sütjük.
Felöntjük a levessel, és 15 percig főzzük.
Szitán átszűrjük, sóval, borssal és Tabasco mártással ízesítjük.
Visszatesszük a tűzre, és amikor gyöngyözve forr, egyenként beleütjük a tojásokat.
Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal, frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

Változat:
Előmelegített tűzálló tányérokba merjük a leszűrt levest. Beleütjük a tojások sárgáját.
Lefedve néhány percig állni hagyjuk.
A tojássárgája ebben a változatban folyékony marad.
A pirítóst külön kínáljuk hozzá.

Változat:
Olívaolajban tükörtojást sütünk, és a leves tetejére helyezzük.
A tojás alá tehetjük a pirítóst.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.