Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A FOKHAGYMALEVESEK 3.

2016.11.06

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMA
FOKHAGYMAKRÉMLEVES 05.

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 12 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, háromnegyed liter húsleves, (kockából is készülhet), 2,5 dl tejszín, 4 szelet (egyenként 1 cm vastag) francia kenyér, só, frissen őrölt fekete bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál frissen reszelt ementáli sajt, 1 kiskanál oregánó

Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A vajat fazékban felolvasztjuk, majd a hagymát üvegesre sütjük. A fokhagyma héját lehántjuk, a gerezdeket hosszában négyfelé vágjuk, a hagymához adjuk, és rövid ideig együtt pároljuk.
A lisztet belekeverjük, és megvárjuk, míg aranyszínűre sül. A húslevest és a tejszínt beleöntjük, majd lefedve, közepes lángon 20 percig forraljuk.
A hagyományos vagy a grillsütőt 250 fokra előmelegítjük.
A francia-kenyér-szeleteket megpirítjuk.
A levest teljesen simára turmixoljuk, és sóval, borssal, szerecsendióval, citromlével ízesítjük. Egy szitán keresztül négy tányérra töltjük. A kenyereket a leves tetejére tesszük, és sajttal megszórjuk. A sütőben (közepes fokozaton) vagy grillben aranysárgára sütjük.
Tálalás előtt oregánóval megszórjuk.

 

FOKHAGYMALEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, arasznyi póréhagyma, 1 liter szűrt húsleves (vagy 1-2 húsleveskocka), csipetnyi őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 2 csapott evőkanál liszt, fél csokor metélőhagyma, a tálaláshoz 4 kis, egyenként kb. 40 dkg-os rozscipó

Elkészítése:
A fokhagymát présen áttörjük, majd a vajon épp csak megfuttatjuk. Közben a póréhagymát karikákra vágjuk, a fokhagymához adjuk, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. Utána a levessel (vagy 1 liter leveskockával ízesített vízzel) felöntjük.
Fehér borssal fűszerezzük, felforraljuk, majd a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük. Ha kell, utána sózzuk, 2-3 percig forraljuk, végül leszűrjük (kissé át is törhetjük). A tálaláshoz a cipók tetejét lekanyarítjuk, majd a belsejét ügyesen kikaparjuk úgy, hogy 1,5-2 cm-es fal maradjon. A forró levest belemerjük, a felaprított metélőhagymával megszórjuk, végül a cipók kalapját rárakosgatjuk.
A levesbe külön betét nem kerül, a kivájt kenyérből mindenki annyit ehet hozzá, amennyit kíván.

FOKHAGYMALEVES 02.
Hozzávalók:
8-10 gerezd fokhagyma (a gerezdek nagyságától függően), 2 tojás, 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 5 dkg vaj, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A zsemlét is apró kockákra vágjuk, és a vajban pirosra pirítjuk. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük és 1/2 dl vízzel pépesre turmixoljuk. 1 liter vizet felforralunk, beleszórjuk a vegetát, a törött borsot és a sót. A levesestálba beletesszük a pirított zsemlekockákat, a tojáskockákat, rácsorgatjuk a fokhagymapépet, a zsemle pirítása után maradt vajas morzsalékot, és az egészre ráöntjük a zubogó levest.
A tálat 5 percre lefedjük, s csak azután tálaljuk az ételt.

FOKHAGYMALEVES 03.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 tojás, só, erőleves (kockából is lehet), szalonna, pirospaprika, 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A kockákra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd az erőlevest összekeverjük. A fokhagymát átnyomjuk.
A tojást felverjük, és a forrásban lévő levesbe csurgatjuk, csak ezután kerül bele a fokhagyma a tűzről levett levesbe.

FOKHAGYMALEVES 04.
Hozzávalók:
2 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, kevés fehérbor, 2 dl tejföl, 1 ek reszelt sajt

Elkészítése:
A hagymákat apróra vágjuk, 1 liter sós vízben megfőzzük. Turmixoljuk, sózzuk és borral, sóval fűszerezzük, 1 dl tejföllel sűrítjük.
Tálaláskor 1-1 kávéskanál tejfölt teszünk a levesre és megszórjuk sajttal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.