Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A FOKHAGYMALEVESEK 4.

2016.11.23

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMA
FOKHAGYMALEVES 04.

Hozzávalók:
2 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, kevés fehérbor, 2 dl tejföl, 1 ek reszelt sajt

Elkészítése:
A hagymákat apróra vágjuk, 1 liter sós vízben megfőzzük. Turmixoljuk, sózzuk és borral, sóval fűszerezzük, 1 dl tejföllel sűrítjük.
Tálaláskor 1-1 kávéskanál tejfölt teszünk a levesre és megszórjuk sajttal.

FOKHAGYMALEVES 05.
Hozzávalók:
20 dkg rozskenyér, 2 dl tejföl, 1 evőkanál korpás liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál rozspehely, 5 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só

Elkészítése:
A húsleveskockákat kis fazékba, 7 dl vízbe rakom. Felforralom, közben az olajon megpirítom a nagyon apró kockákra vágott kenyeret. A tejfölben elkeverem a korpás lisztet, a megmosott és apróra vágott petrezselyemzöld felét, valamint a zúzott fokhagymát. Beleöntöm a forrásban lévő levesbe, és a rozspelyhet is hozzáadva, kevergetve felforralom, 5 percig főzöm. Végül a megmaradt petrezselyemzöldet rászórom és befedem. A lángról lehúzva 10 percig hagyom állni. Leveses csészékben elosztom a pirított rozskenyeret, és rámerem a forró levest.
Azonnal fogyasztjuk, hogy a kenyér ne nagyon ázzon el.

FOKHAGYMALEVES 06.
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 zsemle, 5 dkg sajt, petrezselyem zöldje, őrölt fehér bors, só, 8-10 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A felolvasztott margarinból és a lisztből készíts világos rántást, majd add hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Engedd fel 8-9 dl hideg vízzel vagy csontlével, adj hozzá finomra vágott petrezselyem zöldjét, fehér borsot, sót. Miután felforrt, lassan add hozzá a simára kevert tejfölt, s még egyszer forrald össze. A zsemlét vágd apró kockákra, és szárazon pirítsd aranysárgára. Tálaláskor ezt tedd a leves tetejére, s szórd rá a reszelt sajtot is.
Díszítésként használhatsz még petrezselyem zöldjét

FOKHAGYMALEVES 07.
Hozzávalók:
10 gerezd zúzott fokhagyma, 1 l csirkehúsleves, 2 ek reszelt sajt, 4 tojás, só, bors, néhány csepp Tabasco-mártás, 1 ek liszt, 2 ek vaj, pirított kenyér (elhagyható)
A díszítéshez:
petrezselyem

Elkészítése:
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a fokhagymát a liszttel, és üvegesre sütjük. Felöntjük a levessel, és 15 percig főzzük. Szitán átszűrjük, sóval, borssal és Tabasco mártással ízesítjük. Visszatesszük a tűzre, és amikor gyöngyözve forr, egyenként beleütjük a tojásokat.
Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal, frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Változat:
Előmelegített tűzálló tányérokba merjük a leszűrt levest. Beleütjük a tojások sárgáját. Lefedve néhány percig állni hagyjuk. A tojás sárgája ebben a változatban folyékony marad.
A pirítóst külön kínáljuk hozzá.
Változat:
Olívaolajban tükörtojást sütünk, és a leves tetejére helyezzük.
A tojás alá tehetjük a pirítóst.

FOKHAGYMALEVES 08.
Hozzávalók:
16 gerezd fokhagyma, 1 l víz, 2 kávéskanál só, negyed-negyed teáskanál őrölt bors, morzsolt zsálya és kakukkfű, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj A betéthez: 3 tojás sárgája, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg parmezán

Elkészítése:
A fokhagymagerezdeket dobja fél percre lobogó vízbe, szűrje le, azonnal öblítse hideg vízzel, majd ezután húzza le a héjukat. Vagdalja (de ne zúzza) össze, és a fűszerekkel ízesített vízben, lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzze. Az olívaolajon kissé pirítsa meg a finomra vagdalt petrezselymet, és öntse rá a kész levest. Forralja fel újra. A tojások sárgáit habverővel verje fel, miközben (akárcsak a majonéz készítésénél) előbb cseppenként, majd kicsit gyorsabban, adagolja hozzá az olajat. Amikor már jó krémes, forgassa bele a reszelt sajtot. Szűrőkanálon keresztül csurgassa bele a levesbe.
Habverővel keverje át a levest, és forralja 2-3 percet.
Forrón tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.