Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK 9.

2019.01.25

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMÁS BURGONYALEVES 01.
Hozzávalók:
20 dkg burgonya, 4 dkg zsír, 1,25 l víz, 2 gerezd fokhagyma, só, majoránna

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát megmossuk, negyedekre vágjuk, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A fokhagymát a sóval eldörzsöljük, belekeverjük a zsírba, egy kevés majoránnával fűszerezzük, és felöntjük a burgonya főzőlevével.
A leszűrt burgonyát megtörjük, visszatesszük a levesbe és átforraljuk.
Pirított kenyérrel tálaljuk.

FOKHAGYMÁS BURGONYALEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 1 szelet kenyér (10 dkg-nál nem kell több), 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 2 dl tej, 1 teáskanál finomliszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors

Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, majd fazékba téve ráöntök nyolc deci vizet. Beleszórom a vegetát és a törött borsot, ezután lefedve puhára főzöm. Közben a kenyeret ugyanakkora kockákra aprítom, mint amekkorára a burgonyát aprítottam. Az olajat felforrósítom és belekeverem a kenyérkockákat, ezután pedig folyamatos keverés közben szép piros barnára pirítom. A tejbe belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd a megpirult kenyeret leöntöm a fokhagymás tejjel. Jól átkeverem, hogy a tej mindenütt átjárhassa, ezután leszűröm.
A visszamaradt tejben simára keverem a lisztet. (Ha kevésnek bizonyulna a tej, fél deci vizet még hozzáöntök.)
A már puha burgonyához öntöm a lisztes tejet, és jól kiforralom, majd belekeverem a fokhagymás kenyeret.
Addig forralom, amíg egészen puha massza nem lesz belőle.

FOKHAGYMÁS BURGONYALEVES 03.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg burgonya, 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 5 gerezd fokhagyma, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 3 dkg só, 2 dkg pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 2 liter víz

Elkészítése:
A burgonyát és a zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A felolvasztott zsírba szórjuk, s lassú tűzön pirítjuk. 8-10 perc múlva levesszük a tűzről, a zúzott fokhagymát és a lisztet hozzáadjuk, 1-2 percig együtt pirítjuk. Őrölt paprikával és sóval meghintjük, majd felengedjük 2 liter hideg vízzel. Az összekötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor felforrt, beletesszük a kettévágott paradicsomot és zöldpaprikát, kb. fél órán át, főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

FOKHAGYMÁS BURGONYALEVES 04.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg burgonya, 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 5 gerezd fokhagyma, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 3 dkg só, 2 dkg pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 2 liter víz

Elkészítése:
A burgonyát és a zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A felolvasztott zsírba szórjuk, s lassú tűzön pirítjuk. 8-10 perc múlva levesszük a tűzről, a zúzott fokhagymát és a lisztet hozzáadjuk, 1-2 percig együtt pirítjuk. Őrölt paprikával és sóval meghintjük, majd felengedjük 2 liter hideg vízzel.
Az összekötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor felforrt, beletesszük a kettévágott paradicsomot és zöldpaprikát, kb. fél órán át, főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.