Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBALEVESEK 14.

2019.04.07

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBALEVES VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 dl száraz vörösbor, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál pirospaprika, csipetnyi csípős paprika, 1 teáskanálnyi burgonyaliszt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint citromlé, só, őrölt fekete bors, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A vajra rádobom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát, és sárga fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva rászórom a pirospaprikát, a csípős paprikát, és ráöntök egy evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleszórom a megtisztított, megmosott és lecsöpögtetett, felszeletelt gombát. Megsózom, és fedő alatt puhára párolom. Mielőtt zsírjára sülne, hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint az apróra vágott petrezselyemzöld felét. Fedő alatt pár percig párolom, majd ráöntök 7 dl vizet és felforralom. 10 percig főzöm, közben a burgonyalisztet simára keverem a tejföllel. A forrásban levő levesbe beleöntöm, és jól kiforralom. Ezután beleöntöm a vörösbort, a citromlevet, és sózom, cukrozom, borsozom. Egy percnyi forralás után hozzáadom az apró kockára vágott paradicsomot és a maradék petrezselyemzöldet, de már nem forralom.
Forrón kínálom.

GOMBALEVES ZABPEHELLYEL
Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba, 4 evőkanál zabpehely, 1 fej vöröshagyma, 1-1 nagyobbacska sárgarépa és petrezselyemgyökér, 4 evőkanál olaj, kb. 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zabpehelyliszt, 1 csapott evőkanál pirospaprika

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát vékony cikkekre, a zöldségeket karikákra vágjuk. A hagymát az olajon megfuttatjuk, a gombát meg a zöldségeket hozzáadva 7-8 percig kevergetve pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A zabpehelyliszttel meghintjük, fél perc alatt kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk. Kb. 1,2 liter vízzel - még jobb, ha levessel - fölengedjük, néhány percig forraljuk, végül a zabpelyhet is beleszórjuk, 10 perc alatt készre főzzük.

GOMBÁS KORHELYLEVES
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és szárított csombor (borsikafű), ecet vagy citromlé, 1 evőkanál ételízesítő, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A gombát megtisztítom, megmosom, és apróra vágom. A savanyú káposztát apróra vágom, a füstölt kolbász bőrét lehúzom, és karikákra vágom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdosom, zsírját kisütöm, majd rádobom a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. Sárgára fonnyasztom, rászórom a pirospaprikát, és a tűzről lehúzva belekeverem. Ráöntök 1 evőkanál vizet, rászórom a gombát és a savanyú káposztát. Fedő alatt pár percig párolom, majd az ételízesítőt, a csombort, az őrölt borsot és a babérlevelet is hozzáadva, tovább párolom. Saját levében addig párolom, amíg zsírjára nem sül, ekkor felöntöm 1 liter vízzel és felforralom. 10 percnyi főzés után belekeverem a karikákra vágott kolbászt. A liszttel simára kevert tejföllel behabarom, felforralom, végül ízesítem ecettel, cukorral, majd beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, de ezzel már nem forralom.
Finom, pikáns leves.

GOMBÁS RAGULEVES
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 1 csirkeaprólék, hagyma, 1-1 szál fehér- és sárgarépa, vaj, liszt, 1 húsleves kocka, só, őrölt fehér bors, petrezselyem, 2 dl tejszín, fejenként 1 tojássárgája, a galuskához: 1 tojásfehérje, só, liszt

Elkészítése:
Vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd a zöldségeket. Liszttel meghintjük és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a húsleves kockát, sót, borsot. Ha a zöldség puha, hozzáadjuk a gombát is. A tojásfehérjét sóval és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy a lágy masszából galuskát szaggassunk a levesbe. A tányérokban a tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel és rámerjük a levest.
Petrezselyemmel meghintjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.