Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBALEVESEK 15.

2019.04.29

LEVESEK LEXIKONJA

GYORS GOMBAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 5 dkg vaj, fél csomag gombakrém-levespor, 2 dl tejszín v. tejföl, 1 tojássárgája, só, bors

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Egy liter hideg vizet a leves porral elkeverünk, és a gombára öntjük. Sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig főzzük. A tejszínt, ill. a tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, a levesestálba öntjük, és a levest rámerjük.

HIDEG GOMBAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, kevés vaj, 1 húsleveskocka, egy erős paprika, 1-1 dl tejföl, joghurt, és fehérbor, petrezselyem, só, szerecsendió, Cayenne-bors (kissé csípős lesz!)

Elkészítése:
A vajon a felkarikázott répát és a szeletelt zellert átpirítjuk, rádobjuk a szeletelt gombát, és 2 percnyi párolás után felengedjük 3 dl vízzel. A húsleveskockát is belemorzsoljuk, és 20-25 percig főzzük. Ha a víz netán lefogyna, pótoljuk. Ha kihűlt turmixoljuk. Keverjük bele az apróra vágott paprikát, és a fűszereket.
Rövid turmixolás után öntsük fel a tejföllel, a joghurttal, és a borral.

KAPROS GOMBALEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg csiperke, 1 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, só, fekete bors

Elkészítése:
Vajon üvegesre pirítjuk a nagyon finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk az alaposan megmosott, felszeletelt gombát. Mikor aranysárgára pirult, megszórjuk liszttel. Feleresztjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és a leveskockával 20 percig forraljuk.
Tálaláskor belekeverjük a tejfölt, és megszórjuk finomra vágott kaporral.

KAPROS GOMBALEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba, 1-1 szál fehérrépa és sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, 2 ek liszt, só, bors

Elkészítése:
A gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát és a zöldséget. A saját levében puhára pároljuk, majd sóval, őrölt borssal ízesítjük. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és egy liter vízzel felöntve felforraljuk.
A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt és a finomra vágott kaprot, majd azon forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.