Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBALEVESEK 16.

2019.11.29

LEVESEK LEXIKONJA

KAPROS ÚJBURGONYA-LEVES GOMBÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg újburgonya, 20 dkg friss csiperkegomba, 1 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis csomó zöldpetrezselyem, 1 kis csomó kapor, 1 dl tejföl, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 tojássárgája, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a gombát felszeleteljük, a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, forró olajban megpároljuk, lepirítjuk és megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel.
Néhány percig forraljuk, majd beletesszük a kockára vágott újburgonyát, az apróra vágott zöldpetrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük.
A tűzről levéve egy tojás sárgájával elkevert tejföllel sűrítjük, s a tálalásnál a forró levest finomra vágott kaporral hintjük meg.

KOLBÁSZGULYÁS
Hozzávalók 4 személyre:
2 pár Debreceni kolbász, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 25 dkg csiperkegomba, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dl húsleves, bors

Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, zsírját lábosban kisütjük.
A zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és megpároljuk.
Borssal ízesítjük.
Felöntjük, a húslevessel, felforraljuk és befőzzük a lehéjazott karikára vágott debrecenit is.
A tejfölben kikeverjük a lisztet és a paradicsompürét, majd a levesbe keverjük.
Összeforraljuk, csészékben tálaljuk.

KÖNNYŰ GOMBALEVES
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb gerezd fokhagyma, 1/2 nagyobb méretű paprika, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 15 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál liszt, 1/2 l tyúkhús alaplé, 1/4 l tej, só, fekete bors, 1-2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a paprikát megmossuk, megtöröljük, a magokat és az erét eltávolítjuk.
Mindhárom összetevőt felaprítjuk.
A vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk, majd 5 percig puhára pároljuk benne a vöröshagymát, fokhagymát és a paprikát.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk és hozzáadjuk. Még 3 percig pároljuk, amíg a gomba össze nem esik.
Rászórjuk a lisztet, jól összekeverjük a gombaszeletekkel.
Utána hozzáöntjük a húsalaplét; és magas hőfokon felforraljuk.
Állandó keverés mellett 5 percig főzzük, míg a leves kissé be nem sűrűsödik.
Kissé gyengébbre vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a tejet. Sóval és borssal ízesítjük, és a levest épp csak forrásig hevítjük. Közben megmossuk a petrezselymet, megtöröljük, felaprítjuk és belekeverjük a levesbe. A gombalevest 4 tányérba merjük, és azonnal tálaljuk.

KRUMPLIS GOMBALEVES
(CORBA OD PECURKI SA KROMPIROM)
Hozzávalók:
fél kg gomba (a legjobb erdeiből), 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olivaolaj, 35 dkg burgonya, 3 paradicsom, 2 l húsleves, 1 evőkanál liszt, 2,5 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:
A gombákat és a hagymát megtisztítom, mindkettőt vékony szeletekre vágom, majd egy fazékban forrósított olajra dobom.
Megpirítom, majd hozzáadom a petrezselyemzöldet.
Tíz perc után beleteszem a felkockázott krumplit, további 10 perc múlva pedig a felszeletelt paradicsomot.
Puhára párolom, majd felengedek a húslevessel.
Lisztes tejföllel behabarom és még 10 percet főzöm.
Tejföllel finomítom, sóval, borssal ízesítem.

LEGÉNYFOGÓ LEVES
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka, 40 dkg pulykamell, 50 dkg csirkemáj és szív, 30 dkg gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál friss kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál tárkony, 1 citrom, fél l tejföl, 10 dkg liszt, só, ételízesítő, 1 dl olaj

Elkészítése:
Az olajban megpirítom a finomra vágott hagymát, hozzáadom a megtisztított, feldarabolt vegyes zöldséget, utána felszeletelt húsokat és a csirkeszívet. Megsózom, és fedő alatt együtt párolom. Amikor zsírjára sül, rárakom a felszeletelt gombát, ételízesítővel, kaporral, petrezselyemzölddel, tárkonnyal fűszerezem, felöntöm vízzel, és lassú tűzön egy órán keresztül főzöm.
Amikor már puha, beleteszem a felkockázott csirkemájat, tejfölös habarással besűrítem, és készre főzöm.
Citromlével savanyítom, tejföllel, citromkarikával és kaporral díszítve tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.