Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBALEVESEK 17

2020.01.03

LEVESEK LEXIKONJA

MAGYAROS GOMBALEVES
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 hegyes csípős paprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát hámozás után finomra aprítjuk, és az olajjal együtt fazékba rakjuk. Egy-két percnyi fonnyasztás után az edényt a tűzről lehúzzuk, majd belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután visszatesszük a tűzre. Befedve addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott zöldpaprikát, és aki szereti, karikákra vágott csípős paprikával is ízesítheti.
Beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 1 liternyi vízzel, és 5 percig forraljuk.
Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel és egy-két evőkanálnyi levessel, majd a habarékot beleöntjük a forrásban lévő levesbe.
Kevergetve néhány percig forraljuk, végül a felkockázott paradicsomot és a megmaradt petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.

MAGYAROS GOMBALEVES CSIPETKÉVEL
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt
A csipetkéhez:
12 dkg liszt, 1 tojás, csipet só

Elkészítése:
A zöldségeket előkészítjük (tisztítás, hámozás), majd apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük.
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd olajban megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, kevés pirítás után a gombát, és még 3-4 percig együtt pároljuk.
Meghintjük fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 2,5 liter vízzel.
Harminc percig főzzük, közben tejfölös habarást készítünk liszttel és kevés vízzel, majd besűrítjük vele a levest.
Közben fűszerezzük őrölt borssal, sóval, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.

MAGYAROS GOMBALEVES LASKÁBÓL
Hozzávalók 4 személyre:
1 vöröshagyma, 15 dkg laskagomba, 1 sárgarépa, 1 kis darab fehérrépa, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, só, bors, kömény, fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 l húsleves (kockából)

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerezzük. Kevés vízzel felöntjük, majd beletesszük a kis kockára darabolt gombát, sárgarépát és gyökeret, a finomra vágott petrezselyem zöldet. Felöntjük húslevessel, és puhára főzzük.
Zsemleszínű rántással berántjuk, kiforraljuk.
Betétként vajas galuskát adhatunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.