Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBALEVESEK 18

2020.04.01

LEVESEK LEXIKONJA

MÁJAS GOMBALEVES
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg gomba, 3 db erőleveskocka, 1 csipetnyi szárított zeller- vagy petrezselyemlevél, 1 csipetnyi majoránna, 1 csipetnyi bors, 1 csipetnyi fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 1 ek liszt

Elkészítése:
A kisebb kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk.
Egy evőkanálnyit félreteszünk, a maradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
A tűzről levéve rászórjuk a paprikát, rátesszük a kockákra vágott gombát, ízesítjük a leveskockákkal, petrezselyem zölddel, borssal és megpároljuk.
Miután a levét elforrta, felöntjük 1 liter vízzel.
Felforraljuk, a tejföllel elkevert liszttel besűrítjük, kiforraljuk.
A félretett zsíron megpirítjuk a kis kockákra vágott májat, majoránnával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a léhez.
Ezzel újra felforraljuk.
Kevés tejföllel tálaljuk.

NEVE-NINCS LEVES
Hozzávalók:
burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag, ízlés szerint

Elkészítése:
A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal és a gombával feltesszük főni.
Egy pohár tejfölt tejjel, egy evőkanál sima liszttel elkeverünk, és a felforrt levesbe öntjük.
Hagyjuk együtt főni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat.
Végül apróra vágott kaprot szórunk bele.
Forrón és hidegen egyaránt finom.

ŐRSÉGI CSIPERKELEVES
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csiperkegomba, 2 szikkadt zsemle, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 1 l csontleves, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál citromlé, 5 dkg vaj, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott gombát vékonyan felszeleteljük és vajon megpároljuk.
Sóval és borssal ízesítjük.
Felöntjük a levessel és összefőzzük.
A tejfölben elkeverjük a lisztet és a tojássárgáját, majd behabarjuk vele a levest.
Kevés citromlével ízesítjük, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

ŐRSÉGI VARGÁNYALEVES
Hozzávalók:
50 dkg bordacsont, 10 dkg petrezselyemgyökér, 30 dkg vargánya, 5 dkg zsír, 3 dkg liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 köteg petrezselyem zöldje, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, fűszerpaprika.

Elkészítése:
A tisztított hagymát, a petrezselyemzöldet finomra, a gombát szeletekre, a zöldpaprikát, paradicsomot cikkekre vágjuk.
A csontból vegyes zöldséggel, sóval csontlevest főzünk.
A zsírban megpirított hagymát fűszerpaprikával elkeverjük, hozzátesszük a gombát, sóval, borssal, petrezselyemzölddel, paradicsommal, zöldpaprikával pároljuk. Ezután csontlével felöntjük és készre főzzük.
Liszttel simára kevert tejföllel sűrítjük, jól kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk.
Vajas galuska betéttel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.