Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBALEVESEK 19.

2020.05.29

LEVESEK LEXIKONJA

ŐRSÉGI VARGÁNYALEVES NÁNDI MÓDRA
Hozzávalók:
Fél kiló húsosabb sertéscsont, 50 dkg vargánya, 30 dkg leveszöldség, 1-1 zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma, 3 ek liszt, 3-4 dl tejföl, 2 dl tejszín, zsír, só, bors, paprika, petrezselyem

Elkészítése:
A csontot a zöldséggel felteszem főni enyhén sós vízbe.
A paradicsomot és a paprikát cikkekre, a hagymát finomra vágom.
A gombát felszeletelem, a petrezselymet aprítom.
A zsíron megpirítom a hagymát, paprikával elkeverem, és egy picit együtt pirítom.
Hozzáadom a gombát, sót, borsot, petrezselymet, paprikát, paradicsomot.
Megpárolom, majd felöntöm a csontlével és készre főzöm.
Liszttel simára kevert tejföllel dúsítom, s jól kiforralom.
Ekkor jön a tejszín, ezzel már nem főzöm.
A zöldségeket és a húsos csontokat mustárral és tormával előételként befalom.

PARADICSOMOS GOMBALEVES CSICSERIBORSÓVAL ÉS ÁRPÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 2-3 db paradicsom, 10 dkg árpa, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, olaj, barna cukor, koriander, bors, kömény

Elkészítése:
Feltesszük főni a csicseriborsót.
Forrázás után a paradicsomnak lehúzzuk a héját.
A finomra vágott vöröshagymán megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és összeturmixoljuk.
Külön megpirítjuk a gombát, a petrezselymet, bazsalikomot, a barna cukrot és a fűszereket.
Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a félkemény csicseriborsót levével együtt és az árpát is beleszórjuk. 20-25 percig főzzük.

RAGULEVES GOMBÁVAL
Elkészítése:
2 csirkeaprólékhoz veszünk 10 dkg gombát.
Az aprólékot puhára főzzük, közben zsíron üvegesre pirítunk vöröshagymát és a gomba, valamint zöldségek hozzáadása után kevés vízben az egészet megpároljuk.
Ha puha, akkor megszórjuk pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a puhára párolt aprólékot.
Egy fém teatartóba (teatojás) teszünk 1 gyömbérgyökeret,1/2 szerecsendiót, 1 mokkáskanál édes köményt és majoránnát, és a levessel főzzük 5-20 percet.
Tálaláskor a tányérba 1-1 kanál tejfölre szedjük a levest.

RIZSES GOMBALEVES
Hozzávalók:
30 dkg csiperkegomba, fél csésze (lehetőleg barna) rizs, 2 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 teáskanál só, csöpp mustár, csipetnyi curry, csipetnyi őrölt bors, fél pohár tejföl, Vegeta

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk.
A rizst félig megfőzzük, félretesszük.
A gombát az olajon, vágott petrezselyemmel és a nagyon apróra vágott hagymával, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, majd megszórjuk a liszttel és kb. 1 l vízzel felöntjük.
Beletesszük az ízesítőket és a rizst. (Amennyiben azt bő vízben főztük, nem kell több vizet hozzáadnunk, ám ez ízlés szerint változhat.)
Tejföllel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.