Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A GOMBALEVESEK 13..

2018.11.29

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBALEVES, Ó-PECSENYE MÓDRA
Hozzávalók:
20 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 fej hagyma, 1-2 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 1 petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl, 4 dkg rizs, bors, só

Elkészítése:
Ha tehetjük, szegfűgombát használjunk az elkészítéshez. A gombát nagyon jól elmossuk, apróra vágjuk, vajon, sóval, borssal megpároljuk.
Ha zsírja lesült, liszttel meghintjük, vízzel felengedjük.
Rizst főzünk bele, a zöldséget belefőzzük, tejföllel tálaljuk.

GOMBALEVES PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg margarin, 1 marhahúsleves kocka, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, só, bors, citromlé, 4 szelet fehér kenyér, 4 dkg margarin, majoránna

Elkészítése:
A felaprított hagymát margarinon megfonnyasztjuk, a felszeletelt gombát megpirítjuk rajta. A borral felöntjük, addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor a leveskockát belemorzsoljuk, egy liter vízzel felengedjük. Fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, még 10 percig főzzük
Végül a tejföllel, a citromlével simára keverjük.
A kenyérkockákat margarinon megpirítjuk, a forró leveshez kínáljuk.

GOMBALEVES RAVIOLIVAL
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2,5 dkg búzadara, 4 tojás sárgája, 1 tojás, 15 dkg sajtkrém, 15 dkg (róka) gomba, 5 dkg vaj, 1 kis vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 marhahúsleves-kocka, só, őrölt bors, szerecsendió, fél csomó snidling

Elkészítése:
A lisztet, a darát, egy egész tojást, három sárgáját, sót, borsot, reszelt szerecsendiót rugalmas tésztává gyúrunk. Folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. Közben az apróra vágott metélőhagymát elkeverjük a sajtkrémmel. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és az egyik felére, egymástól öt centis távolságra mokkáskanállal kis halmokat helyezünk. A közöket tojássárgájával megkenjük, majd a tészta másik felét ráhajtjuk. A közöket alaposan összenyomogatjuk, derelyeszaggatóval felvágjuk. A hagymát és a fokhagymát egészen apróra vágjuk, és kevés vajon megdinszteljük, majd az apróra vágott gombát hozzáadjuk. Addig pároljuk, míg a levét elfövi. Ekkor rámorzsoljuk a leveskockákat, felöntjük egy liter vízzel és felforraljuk.
Ha forr, belerakjuk a levesbetéteket.
Letakarva, kis lángon, öt perc alatt készre főzzük.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt.

GOMBALEVES LISZTÉRZÉKENYEKNEK ÉS TEJCUKOR-ÉRZÉKENYEKNEK
Hozzávalók:
15 dkg gomba, 2 evőkanál napraforgóolaj, I kis fej vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, kevés bors, só, Delikát 8, 1 dl tejföl, 3 mérőkanál MILUPA SOM*

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát finomra szeleteljük, egy evőkanál olajban megpirítjuk, majd rátesszük a gombát. Felengedjük 1, 5 1 vízzel, 1 evőkanál delikáttal ízesítjük, és enyhen borsozzuk. Jó fél óráig főzzük. Az olaj másik felével és a liszttel rántást készítünk, beletesszük a vágott petrezselyemzöldet, és a levest berántjuk.
Ha tejföl nélkül készítjük, a rántásba fűszerpaprikát is tehetünk. *MILUPA SOM:
Laktóz- és tejfehérjementes speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer.
Szójaalapú, burgonyakeményítőt, növényi olajokat, vitaminokat tartalmaz. A Milumil SOM tápszer felhasználható tehéntej fehérje allergia, primer és szekunder laktózintolerancia, fruktózintolerancia, galaktozémia, coeliakia esetén.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.