Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A GOMBALEVESEK 3.

2016.11.07

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBAKRÉMLEVES 01.
Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát 5 dkg vajban megfonnyasztunk, majd hozzáadunk 30 dkg pépesre vágott gombát. Valamint 1 csomag szintén finomra vágott petrezselymet.
Sóval, törött borssal ízesítjük. Amikor levét elpárologtatta, 2 evőkanál liszttel megszórjuk. Ezután 2 dl hideg vízzel, majd további 6 dl vízzel és 3 dl tejjel felengedjük. Kb. 10 percnyi forralás után sűrű szitán áttörjük, 1 dl tejszínnel elkevert 1 tojássárgájával összekeverjük, és óvatosan felmelegítjük
. Pirított zsemlekockára azonnal tálaljuk.
Tetejére egészen kis vajdarabokat teszünk, hogy ne bőrösödjön.

GOMBAKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg erdei gomba, 1 csésze vaj, só, bors, 1 l csirke- vagy csontleves, kis kötés petrezselyemzöldje, 3 tojás sárgája, 1 ek liszt, 1 csésze tejfel, 1 kis hagyma

Elkészítése:
Tisztítsuk meg jól, s szeleteljük fel a gombát. A reszelt hagymát pároljuk üvegesre a fele vajon, forgassuk meg benne a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet és pároljuk, míg a gomba puha nem lesz.
Adjuk hozzá a csirke- vagy csontlevest és lobbantsuk meg.
A fennmaradt vajon készítsünk világos rántást. Adjunk hozzá egy szedőkanál levest és keverjük-dörzsöljük simára.
Keverjük össze a tejfelt, a tojás sárgájákat egy kanál levessel, és öntsük hozzá lassanként a gombalevesünkhöz.
Lobbantsuk meg, tálalás előtt ízesítsük sóval, borssal adjunk hozzá egy kiskanál vajat, hogy selymesebb legyen, s forrón tálaljuk.

GOMBAKRÉMLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre:
25-30 dkg gomba, 1 fej hagyma, fél csomó petrezselyem, 1 kávéskanál napraforgóolaj, kicsi Graham-liszt, 1 evőkanál tejföl

Elkészítése: A gombát gondosan megtisztítjuk, több lében megmossuk és ledaráljuk, együtt 1 közepes nagyságú vöröshagymával és kevés petrezselyem zöldjével. Ezt a masszát olajban pároljuk, kevés lisztet szórunk rá, és annyi lével eresztjük fel, amennyi a leveshez szükséges.
Megsózzuk, felforraljuk, és tálalás előtt ízlés szerint tejfölt adunk hozzá.

GOMBAKRÉMLEVES 04.
Hozzávalók:
25 dkg csiperkegomba, 5 dkg vaj, só, törött bors, liszt, 8 dl csontlé, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát vajon sóval, borssal, fedő alatt addig párolom, amíg a levét el nem fövi. Ha zsírjára pirult, liszttel megszórom, csontlével, és 1,5 dl tejszínnel felengedem, majd jól felforralom. A maradék tejszínnel elkevert tojássárgájára tálalom a tűzforró levest, közben állandóan kevergetem, hogy a tojás össze ne fusson.
Pirított zsemlekockát kínálok mellé.

GOMBAKRÉMLEVES 05.
Hozzávalók:
30 dkg gomba, fél cs. gombakrémlevespor, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, fél csokor snidling, só, bors

Elkészítése:
A felszeletelt gombát vajon megpároljuk. Kiskanálnyi gombát félreteszünk a díszítéshez. Egy liter vizet a leves porral simára keverünk, és a gombára öntjük. Sózzuk, borsozzuk, időnként kevergetve lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tejfölt a tojás sárgájával simára keverjük, ezzel behabarjuk a levest. Tálaláskor a tetejére párolt gombát és apróra vágott snidlinget szórunk.
Pirított zsemlekockát is adhatunk hozzá.

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - GOMBA LEVESEK
Szerző:
 
Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.