Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK 9.

2017.05.10

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBAKRÉMLEVES 07. (POTAGE VELOUTÉ AUX CHAMPIGNONS)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 1,5 l csirkeleves, 1 csokor petrezselyem, 2 babérlevél, só, csipet kakukkfű, 30 dkg gomba, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál citromlé,
A tetejére:
4 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A hagymát vagdalja apróra, és egy evőkanál vajon, lassú tűzön 8-10 perc alatt párolja puhára, de ne hagyja megbarnulni. Szórja meg a liszttel, és folyamatosan keverve, 3 perc alatt pirítsa világos barnára. Húzza félre a melegről, és miközben habverővel csomómentesre keveri, öntse fel a húslevessel. Tegye vissza a lángra. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, morzsolt kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, és tegye bele a babérleveleket. Amikor a leves újra felforr, adja hozzá a vékonyan felszeletelt gombát, és fedő alatt, lassú tűzön főzze tovább. Közben a maradék vajat habzásig melegítse fel. Öntse bele a citromlevet, majd ezt is öntse a levesbe. Forralja össze, vegye ki a babért, végül botmixerrel pépesítse, miközben lassan önti hozzá a tojássárgájával kikevert tejszínt.
A kenyérszeleteket dörzsölje be a fokhagymával, locsolja meg kevés (olíva) olajjal, és pirítsa zsemleszínűre.
A tányérba mert, forró leves tetejére tegyen egy-egy szelet kenyeret, s ezzel kínálja.

GOMBALEVES 01.

Hozzávalók:
25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál vegeta (vagy 2 tyúkhús-leveskocka), 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A gondosan megmosott, de hámozatlan gombát úgy tisztítom meg, mintha ceruzát hegyeznék; csak a szárak (tönkök) végéről vágom le a földes részt. A gombát még egyszer gyorsan megmosom (de nem áztatom!), és felszeletelem. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon megfonnyasztom, majd a gombát rátéve, kicsit megsózom. (Vigyázat, a vegeta és a húsleveskocka is sós, de kevés sóra szükség van ahhoz, hogy a gomba levet ereszthessen.) Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök jó egy liternyi vizet. Beleszórom a vegetát, a törött borsot, a finomra vágott petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felforralom, majd 10 percig főzöm. Közben a lisztet 2 evőkanál vízzel és a tejföllel simára keverem, végül behabarom vele a forrásban lévő levest.
Jól felforralom, és meghintem a megmaradt petrezselyemzölddel, de már nem forralom tovább.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - GOMBA LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

PolgárdiJFK9E

(Ördöghné Rajna Marianna, 2017.05.10 09:42)