Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRUMPLIS GULYÁSOK 1.

2019.05.01

LEVESEK LEXIKONJA

ALFÖLDI GULYÁSLEVES
Hozzávalók:
10 dkg marhahús, 20 dkg burgonya, leveszöldség 1-1 db, 1 kis fej hagyma, 1 db paradicsom

Elkészítése:
Apróra vágott hagymát cseppnyi olajon megpirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel fedő alatt pároljuk, majd zsírjára pirítva a kockára vágott marhahúst, majd ha az, félig puha a feldarabolt zöldségeket is beletesszük.
Az egészet puhára főzzük.

ALFÖLDI VÖRÖSBOROS BIRKAGULYÁS
Hozzávalók:
1 kg csontos birkahús, 70 dkg burgonya, 2 dl vörösbor, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 édes csöves paprika, kis darabka, csípős paprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál zsír (vagy olaj), 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 0,5 dl ecet, 1 evőkanál só

Elkészítése:
Aki nem szereti a birkahús jellegzetes ízét, a következő módon készítse el főzésre a húst, amelynek ezután már nem lesz faggyús "birkaíze": a húsról le kell szedni az összes faggyút, valamint a hártyákat is le kell húzni. A húst forrásban lévő, ecettel ízesített vízbe teszem, majd az újraforrástól számított 3 percnyi főzés után a tűzről lehúzom, és a vízben hagyom kihűlni. Ezután tiszta vízzel többször leöblítem, és leszűröm. A húst egyforma nagyobb kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, és hasábokra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, majd a zsíron üvegesre fonnyasztom.
A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, ezután azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, és a tűzre visszateszem.
Rárakom a húsdarabokat, és erős lángon, kevergetés közben lepirítom.
Aláöntök egy pohárka vizet, és fedő alatt, a hús gyakori kevergetése közben puhára párolom, időnként elfőtt levét pótolva kevés forró vízzel. Közben megsózom, és a zúzott fokhagymát is belekeverem. Ha már puha, belekarikázom a zöldpaprikát és a csípős paprikát, ezután ráteszem a burgonyát.
Annyi vízzel töltöm fel, amennyi jól ellepi az egészet. A burgonyát is puhára főzöm benne, végül belekarikázom a paradicsomot és beleöntöm a vörösbort.
Fedetlenül addig forralom, amíg csak annyi lé marad a fazékban, amennyi éppen ellepi az ételt.
Megkóstolom, s ha szükséges, utána ízesítem, sózom.

AZ IGAZI GULYÁS
Hozzávalók:
sok idő, bogrács, szabad tűz, marhalábszár, hagyma, burgonya, (erős) pirospaprika, só, víz

Elkészítése:
Tisztítsa meg és kockázza fel a húst, a hagymát és a krumplit. A húsról levágott inakat és zsíros darabokat ne dobja el, szükség van rá. Ha nem szereti, akkor egybekötözve tegye a gulyásba, így a végén könnyen eltávolítható. A bográcsba egyszerre rakja bele a húst és a hagymát. Öntsön hozzá annyi vizet, amennyire hígan szereti, majd tegye a tűzre. Forrás után ízesítse sóval és paprikával. Innentől pedig már csak figyelni kell a hús puhulását. A krumplit akkor tegye bele, mikor a hús már majdnem kész.
Zöldség és köménymag nincs az igazi gulyásban, gondoljunk csak bele, a pusztán nehezen jutottak volna ilyen adalékokhoz.
Gulyást ne éhesen kezdjen főzni, sokszor öt óra is kell ahhoz, hogy igazán finom legyen, de az eredmény mindenképp kárpótol a várakozásért.

BALOG-HEGYI BOGRÁCSGULYÁS
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg birkahús, 2 tojásnyi zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet köménymag, 2-3 cseresznyepaprika, 3-4 fenyőalja-gomba, 1 evőkanál színes paprika, 5-6 nagyobb burgonya, 2 pohár fehérbor, só

Elkészítése:
A cserépbográcsba beletesszük a zsírt, a nagy kockára vágott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát, a színes paprikát, a köményt és a kockára vágott megmosott húst. Annyi vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi, megsózzuk, fedőjével lezárjuk, és főzni kezdjük. A bográcsot fokozatosan tegyük a tűzhely meleg részére. Csak rázogassuk, keverni nem szabad. Ha a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a cseresznyepaprikát, a gombát és egy pohár fehérbort, most az egyszer megkeverjük. A megtisztított és hasábokra vágott burgonyát hozzáadjuk, összerázzuk, ha nincs annyi lé, hogy a burgonyát ellepje, akkor a maradék borral és kevés vízzel pótoljuk.
Csak rövid levének szabad lenni.
Ha nincs birkahúsunk, akkor sertésoldalasból vagy marhahúsból is készíthetjük. Természetesen akkor más ízt kapunk, de így is kiváló étel.
Cseréptányér és fakanál illik a hegyi gulyáshoz még a mai napig is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KRUMPLIS GULYÁSOK
Szerző:


A receptek fordításában közreműködött:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.