Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(3190)LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK 1.

2016.11.15

ALMA LEXIKON

Felhasználás
Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes.
Jellegzetes sütemény az almás pite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja.
Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel.

Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál.
Alkalmas bor és pálinka készítésére is.
Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

A virágzó almafa

Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.

Almafa virága

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítőiként díszítésre. Esetenként cianid elő-anyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.

Érett Jonagold almák

Gyümölcs
Fogyasztható frissen gyümölcsként, befőzve leves-, kompótként, vagy desszertként, fagyasztva, gyümölcs lé ként, erjesztés után lefőzve pálinkaként, aszalva rágcsálni való, ételekbe kiegészítő anyagként, sütemények ízesítésére.

Tápértéke
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található
meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.

Gyógyhatása
Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé
, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre.
Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.

Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

Almamoly

Kártevők, kórokozók
- Agrobaktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens)
- Alma erviniás elhalása (Erwinia amylovara)
- Almafa-lisztharmat (Podosphaera leucotricha)
- Alma nektriás rákja (Nectria galligena)
- Alma varasodása (Venturia inequalis)
- Almailonca (Adoxophyes reticulana)
- Almalevél aknázómoly (Lithocolletis blancardella)
- Almalevél-sátorosmoly (Lithocolletis corylifoliella)
- Almamoly (Laspeyresia pomonella)
- Almamozaik vírus (Apple mosaic virus)
- Almatermésűek levélatkája (Phyllocoptes schlechtendali)
- Bimbólikasztó bogár (Anthonomus pomorum)
- Kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus)
- Levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta)
- Monília (Monilia fructigena)
- Poloskaszagú almadarázs
- Takácsatkák (Tetranychus sp.)
- Sodrómolyok
- Vértetű (Eriosoma lanigerum)
- Vírusos törpeszártagúság (Apple rosette virus)


További információk
- A téli alma termesztése és felhasználása
- Almás receptek
- Alma (magyar nyelven). [2003. június 18-i dátummal az [ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 18.)
- Az alma betegségei
- Almafajták - ismertetés, érési idő

Kategória:
- Növényfajok
- Rózsafélék
- Fák
- Gyümölcsök
- Gyógynövények

 

wikipédia

ALMALEVES 01.
Hozzávalók:
1/2 kg alma, 1 dl fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 1 ek liszt, 2 db szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 mk őrölt fahéj

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel, és a fahéjjal.
Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük kb. 5 percig. Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest. Jól lehűtve tálaljuk.

ALMALEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 1 ek cukor, kis citromhéj, 2 tojás sárgája, 2 ek tejföl, 1 dl bor, csipet só

Elkészítése:
Az almát hámozva, felszeletelve 2 dl vízzel puhára pároljuk. Feleresztjük fél liter vízzel, a borral, beletesszük a cukrot, citromhéjat, sót és felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejfellel, és a forró levesbe keverjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

ALMALEVES 03.
Hozzávalók:
30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr takaréklángra, állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

ALMALEVES 04.
Elkészítése:
A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk.
Jól lehűtve csészékben tálaljuk.

ALMALEVES 05.
Elkészítése:
1 közepes méretű savanykás rétesalmát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, 0.5 1 hideg vízzel, kevés cukorral, kis darabka fahéjjal, citromhéjjal, csipetnyi sóval puhára főzzük. Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, újra felforraljuk, és a tányérokba tett tojássárgára merjük. Ízesíthetjük citromlével, hámozott, negyedelt sárgabarackkal, reszelt körtével. (Ugyanígy készíthetjük egresből, ribizliből, cseresznyéből, meggyből, személyenként 100 g gyümölcsöt számítva, ilyenkor 1 ek bor is kerülhet bele.)

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.