Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BIRSLEVESEK 4.

2019.12.02

LEVESEK LEXIKONJA

Birsalmaleves 01.
Meghámozunk, kimagvalunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük.
(A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.)

Elkészítése:
Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két deka vajat, és egy deci tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük.
Néhány perces forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó.

(Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.)

Birsalmaleves 02.
(4 személyre)
Hozzávalók:
5 dl alma ivólé, 1 nagy birsalma (vagy birskörte), 3 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, fél citrom, ízlés szerint kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl kefir, 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor, csipetnyi só.

Elkészítése:
A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk, majd ismét megmossuk, és kis fazékba tesszük.
Ráöntjük az almalevet és beletesszük a megmosott, hajszálvékony karikákra vágott, kimagozott citromot.
Egy másik edénybe belerakjuk a birsalma héját és a csumáját, valamint a szegfűszeget.
Csak annyi gyümölcslevet öntünk rá, amennyi egy ujjal lepi el a héjat.
Felforraljuk, és 10 percig főzzük, majd a másik fazékban lévő birsalmára szűrjük a levét.
A birsalmás levet felforraljuk, és 4 percig főzzük.
Közben a pudingport simára keverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest, csak azután ízesítjük a kristálycukorral.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Hideg birsalmaleves
Hozzávalók:
50 dkg birsalma, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, 1 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, só, cukor, ízlés szerint Elkészítése:
A birsalmát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom.
8 dl vízbe beleteszem, beleszórom a fűszereket, és csipetnyi sóval, cukorral puhára főzöm.
A tejszínbe belekeverem a lisztet, és a forrásban levő levest besűrítem vele.
Felforralom és hagyom kihűlni.
Hűtőszekrényben jól lehűtöm, és csészékben kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BIRSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.