Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CITROMLEVESEK 2.

2019.07.22

LEVESEK LEXIKONJA

CITROMLEVES 06.
Hozzávalók:
2 citrom levél, fahéj, 1 l víz, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, citrom

Elkészítése:
A citrom leveleket egy darabka fahéjjal felforraljuk.
1 liter vízben elhabarjuk a tojássárgáját a cukorral, felöntjük a forró levessel és keverjük.
Forrásig hevítjük.
A tojások felvert habjával galuskákat szaggatunk.
Citrommal tálaljuk.

CITROMLEVES 07.
Hozzávalók 3-4 személyre:
8 dl zsírtalanított húsleves, 2 dl tejszín, 1 citrom, 1 teáskanálnyi liszt, cukor

Elkészítése:
A citromot jól mosd meg, majd vágd - a héjával együtt - 2-3 mm-es szeletekre.
(A magokat válogasd ki.)
Ezután a citromot dobd a húslevesbe és tedd fel főni.
Közben a liszttel és a tejszínnel készíts habarást, s - ha a citrom héja már megpuhult - azzal sűrítsd a levest.
Kóstold meg, szükség szerint cukrozd, s még egyszer forrald fel.
(Lehűtve, illetve melegen egyaránt ehető és nagyon finom))

CITROMLEVES 08.
Elkészítése:
4 adaghoz forraljunk fel 1 l vizet 8 dkg cukorral, kis darab egész fahéjjal, 1-2 szem szegfűszeggel és vékonyan meghámozott, hajszálvékony karikákra vágott citromból készítjük.
10-12 dkg cukorral ízesítjük.
Főzzük 5 percig a forró cukros vízben.
A fűszereket kivesszük.
Személyenként 1 tojássárgáját és 1 evőkanál tejfölt keverjünk simára.
Folytonos keverés közben lassan öntsük hozzá a meleg levest.
Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, áttörve vagy darabosan.
C-vitamin-tartalma nagyobb lesz, ha tálalás előtt friss citromlevet öntünk hozzá.
Sűrítésére személyenként 1 tojássárgáját és 1/2 dl tejszínt használunk.
Ha hidegen tálaljuk, akkor a tejszínt habbá verhetjük.

CITROMLEVES 09.
Hozzávalók:
2 citrom, 3 tojás, 5 dkg cukor, fahéj, só

Elkészítése:
A két citrom levét és egy darabka fahéjat fölforralunk 1 l vízben, a tojássárgákat elhabarjuk a cukorral, felöntjük a forró levessel, és állandó kevergetés mellett forrásig hevítjük.
Tálba öntjük, és a tojások kemény habbá vert fehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk bele.
Egy kicsit megcukrozzuk, és rögtön tálaljuk.

CITROMLEVES ALIZ MÓDRA
Hozzávalók:
4 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, cukor, ízlés szerint, 1 cs. vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl joghurt, 5-6 dl tej, 5-6 db jégkocka

Elkészítése:
A hozzávalókat összeturmixolom, először csak a tej nélkül, mert nem mindig fér bele a turmixba a teljes mennyiség.
Cukrot ízlés szerint adok hozzá.
Megjegyzés:
 - ha cukor helyett folyékony édesítőt használok, akár fogyókúrás édesség is lehet belőle, nyáron a nagy melegben meg jó üdítő ital.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSLEVESEK - CITROMLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.