Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGRES LEVESEK 3.

2019.07.12

LEVESEK LEXIKONJA

Egresleves 02.
Hozzávalók:
50 dkg egres, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, egy tojássárgája, só, cukor. A megtisztított egrest a vajban addig pároljuk, míg a szemek szétpukkadnak.
Akkor feleresztjük 1 l hideg vízzel, megízesítjük és felforraljuk.
A tálban simára keverjük a tojássárgáját a tejföllel, majd óvatosan rámerjük a forró levest.
Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Egresleves 03.
Hozzávalók:
40 dkg egres, 15 dkg cukor, 4 db szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az egresszemek mindkét végét lecsípjük, alaposan megmossuk.
Egy liter, cukorral és szegfűszeggel ízesített vízben felforraljuk.
Ha a bogyók kissé megrepedtek, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.
Még egyszer átforraljuk, majd tálalás előtt behűtjük.
(Tálalhatjuk melegen is, de az a jó, ha néhány órát pihentetjük a levest, így a savanykás szemeket kellemesen átjárja az édes lé.)

Egresleves 04.
Hozzávalók:
30-40 dkg egres, 1 evőkanál méz, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt, szeletnyi citromhéj.

Elkészítés:
Az egrest megmossuk, két végét lecsípjük, 1 liter vízzel, a mézzel, csipetnyi sóval, citromhéjjal puhára főzzük.
A tejfölbe bele keverjük a lisztet, hideg vízzel felhígítjuk, úgy keverjük az egészhez és felöntjük, hogy liternyi mennyiséget kapjunk.
Felforraljuk, majd hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk.

Egresleves 05.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
30 dkg egres, ízlés szerint 4-5 evőkanál cukor, csipet só, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája. A szárától megtisztított és megmosott egrest 8 dl forrásban levő cukros, sós vízben puhára főzzük, majd a tűzről levesszük.

Elkészítése:
A tojássárgáját és a tejfölt simára keverjük, és állandó keverés mellett vékony sugárban a levesbe öntjük.
Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük legalább 2 órára, nagyon hidegen tálaljuk.

Meleg egresleves
Hetvenöt dkg egrest megtisztítunk, és 1 liter vízben feltesszük főni.
Sóval, kristálycukorral ízesítjük.
Kb. 15 perces főzés után, tejfeles habarással besűrítjük, majd átforraljuk.
Ezután turmixgépben szétverjük és csészékben, egressel és tejszínhabbal díszítve azonnal tálaljuk.

Segesvári egresleves
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej hagyma, 3-4 csésze egres, 1 ek petrezselyemzöldje, 3 ek liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, cukor E recept - mint sok más társa - szintén a múlt századi főzési szokásokat őrizte meg számunkra.
Elkészítése:
A marhahúst és a leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
A levet leszűrjük.
A letisztított, megmosott egrest a lében addig főzzük, amíg sárgás színe lesz.
Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert a bogyók felhasadhatnak!
A fövés végén beletesszük a finomra vagdalt petrezselyemzöldjét.
A tejszínt a liszttel simára kavarjuk, és ezzel a levest besűrítve még egyszer felfőzzük.
Ízlés szerint megcukrozhatjuk.
A húst szeletekre vágjuk, a tálba rendezzük, kenyérszeletekkel körülrakjuk, és a forró leveset ráöntjük.
A zöldségekkel együtt tálaljuk.
Változatok:
Egyes vidékeken az egrest szitán áttörve keverik vissza a levesbe.
Másutt az egres-mennyiség háromnegyedét áttörik, egynegyedét pedig egészben hagyva, az elkészült ételbe teszik
Készíthető alig érett ribizkéből vagy apró szemű, savanykás szőlőből is.

Forrás:
GYÜMÖLCSLEVESEK - EGRES LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.