Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - GYÜMÜLCSLEVESEK - AZ EGRESLEVESEK 1. - ÉS PÁR SZÓ AZ EGRESRŐL

2017.05.13

EVESEK LEXIKONJA

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj.
Egyéb nevei:
- brüszke,
- piszke,
- pöszméte vagy
- köszméte.

Előfordulása
A közönséges egres Skandinávia északi részének kivételével csaknem egész Európában előfordul, keleten a Kaukázusig és Közép-Ázsiáig.
Algériában és Marokkóban is vannak állományai.
A mérsékelt övben sok helyen termesztik.

Megjelenése
- A közönséges egres közép nagy, 50-150 centiméter magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék hónaljában állnak, az utóbbiak hosszúsága elérheti az egy centimétert. A levelek szőrösek, kerekded vagy szív alakúak, tompán karéjosak, szélességük 2,5-3 centiméter.

Életmódja
- A közönséges egres nyirkos és sziklás erdők, ligetek, cserjések lakója.
- Az Alpokban 1400 méter magasságig felhatol.
- A nitrogénben gazdag talajokat kedveli.
- A virágzási ideje április-május.
- A növény zöldes bogyótermése ehető, savanykás ízű.
- Mikor megérett, rozsdaszínű pöttyök láthatók rajta.

Vadon növő egresek
Gooseberry.jpg
Rügyei
Virágai
Virága szemből...
... és oldalról
Az egres termései
Lietuviški agrastai.JPG
Éretlen termések
Félig megértek...
... és érettek
Levele
Rajzok a növényről
Gooseberry Crompton Sheba Queen RHS.
Egres egy fehérorosz bélyegen

Források
- Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993.
- A köszméte termesztése és felhasználása
- http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-2426619
- USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Ribes uva-crispa in the Germplasm Resources Information Network (GRIN), US Department of Agriculture Agricultural Research Service.

Kategória:
- Kőtörőfű-virágúak
- Növényfajok
- Magyarország növényvilága
- Európa növényvilága
- Franciaország növényvilága
- Olaszország növényvilága
- Ázsia növényvilága
- Törökország növényvilága
- Kaukázus növényvilága
- Afrika növényvilága
- Gyógynövények
- Gyümölcsök
- Cserjék

wikipedia

Boros egreskrémleves
Hozzávalók:
50 dkg egres, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, csipetnyi só, ízlés szerint cukor (vagy egyéb édesítőszer)

Elkészítése:
A megtisztított egrest annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, és sóval ízesítve puhára főzöm. Ezután szitán áttöröm. A sűrű gyümölcslevet felöntöm a borral, és annyi vízzel egészítem ki, hogy 9 dl-nél ne legyen több. Ekkor beleteszem a citromhéjat, újból felforralom, és a lisztes tejföllel behabarom. Cukorral ízesítem, és felforralom.
Ha kihűlt, a hűtőszekrénybe teszem néhány órára, és hidegen, csészékbe öntve kínálom.

Egresleves 01.
Hozzávalók:
30 dkg egres, 10 dkg cukor, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojás.

Elkészítése:
1 l vizet felforralunk cukorral. Az egrest megtisztítjuk, száraz részét lecsípjük, szűrőkanálon megmossuk. A forró cukros vízben felforraljuk. A szójalisztet kevés meleg vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A megmosott tojást felütjük, kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a sárgáját. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen.
Ha feleannyi vizet és 4 db tojást használunk föl hozzá, kitűnő hideg gyümölcskrém. 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ EGRESLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.