Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EPERLEVESEK 1

2020.05.15

LEVESEK LEXIKONJA

EPER
DALMÁT EPERLEVES

Hozzávalók:
35 dkg eper, 5 dl félédes vörösbor, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, csipet só, ízlés szerint cukor

Elkészítése:
Az epret a borban péppé főzzük, áttörjük. Beleöntjük a tejet, csipetnyi sóval és ízlés szerint cukorral ízesítjük.
A tojássárgás habarással a levest forrásig hevítjük.
Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, frissítő tavaszi leves.

EPER-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
40 dkg eper vagy szamóca, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 dl kefir, 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só

Elkészítése:
A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem.
Ezután hagyom kihűlni.
Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom.
Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával.
Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz.
Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe.
Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom.
Málnából, ribiszkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves.
(Nem szabad, hogy édes, inkább pikáns legyen!)

EPERLEVES 01.
Hozzávalók:
40-50 dkg eper (nem baj, ha az eper már nem teljesen ép), 2 dl vörösbor, ízlés szerint 10-15 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl

Elkészítése:
8 -10 szem ép epret kiválogatok és félreteszem "levesbetétnek".
A többit megmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom, és összeturmixolom a vörösborral, a tejföllel, 3 dl vízzel és annyi cukorral, hogy kellemesen édes legyen. Jól behűtve, csészékbe adagolva kínálom, a leves tetején a félretett eperszemekkel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - EPERLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.