Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMALEVESEK 6

2019.05.02

LEVESEK LEXIKONJA

ALMALEVES PECSENYE LIBAMÁJJAL
Hozzávalók - Az alapléhez:
40 -50 dkg libacsont, v. egy libafarhát, 1 répa, 1 halvány zeller, babér, só, bors
A leveshez:
1 alma, 1 vöröshagyma, kevés vaj és liszt, 1 dl félédes fehérbor, 1,5 dl tejszín + még 1 alma, kevés vaj, 30 dkg libamáj

Elkészítése:
A csontokat a kockára vágott zöldségekkel és 1,2 l hideg vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, felforralom, és utána 45 percig főzöm lassú tűzön. Ha kész, leszűröm. A vajon megpirítom a szeletelt hagymát és almát, majd meghintem liszttel. Kicsit pirítom még, aztán felöntöm az alaplével. Hozzáadom a bort is és kis lángon 20 percig főzöm. A levest turmixolom, és a tejszínnel dúsítom. A májat kis darabokra vágom, és a vajon átsütöm.
Az almát gyufaszálra vágom, és tálaláskor a májjal együtt a tányérokba szedett levesbe teszem.

 

 

ALMALEVES SÓSAN
Elkészítése:
4 cikkekre szabott, megtisztított Jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, sóval, fehér borssal összeturmixoljuk.
Tálaláskor megszórjuk frissen vágott snidlinggel.

ALMALEVES TOJÁSSAL
Hozzávalók:
4 db alma, 1 ek cukor, só, 2-3 szegfűszeg, 2 tojássárgája, 1 kk. liszt, 1 dl tejszín

Elkészítése:
Az almákat karikákra vágjuk, és 6 dl vízben, a kristálycukorral, csipetnyi sóval és a szegfűszeggel puhára főzzük. Közben a tojássárgáját elkeverjük a liszttel és a tejszínnel. Mikor a leves már langyos, akkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes tojást, és óvatosan átforraljuk.

ALMAPÜRÉLEVES
Elkészítése:
Készítését lásd almaleves (hamarosan következik 13). A különbség az, hogy mielőtt a tojásos tejfölt, tejszínt beleöntenénk, áttörjük vagy turmixgépben 1 percig forgatjuk.

ALMÁS CSIRKELEVES
Hozzávalók:
1 csirke apróléka, 1 savanykás nagy alma, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos), 1 késhegynyi törött fehér bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis darabokra vágjuk. (A májat félretesszük, azt csak a főzés befejezése előtt tesszük a levesbe.) Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a húsdarabokat lepirítjuk rajta. Ezután ráöntünk bő egy liternyi vizet, és megsózzuk.
Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a borsot, majd befedjük, és puhára főzzük.
Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A citromlével kellően pikánsra ízesítjük, és csipetnyi cukorral fűszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, ezután behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel.
Végül a tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét felforraljuk.

ARGENTIN ALMALEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja

Elkészítése:
A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük.
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.

ARGENTIN ALMALEVES 02. (SOPA DE MANZANAS)
Hozzávalók:
50 dkg alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája

Elkészítése:
Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját.
Habverővel keverjük ki jó habosra.
Melegen, vagy hidegen is tálalhatjuk.

BOROS ALMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg savanyú alma, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl víz, fél tojássárgája, édesítőszer ízlés szerint, kis darab fahéj, de őrölt is lehet, kevés citromhéj, 20 g tejföl

Elkészítése:
Az almát cikkekre vágjuk. Ráöntjük a vizet és a bort. Ízesítjük fahéjjal és citromhéjjal, majd feltesszük főni. Addig főzzük, míg az szétesik. Ekkor a tűzről levesszük és hozzákeverjük a tejföllel elkevert tojássárgát. Takaréklángra állítjuk a tüzet, visszatesszük a levest, és állandó keverés mellett felforraljuk.
Egy percet hagyjuk csak főni.
Hidegen, melegen egyaránt finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.