Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMALEVESEK 7.

2019.06.05

LEVESEK LEXIKONJA

BÖJTI ALMALEVES
Hozzávalók:
50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só

Elkészítése:
Forrásban lévő vízbe belecsavarjuk a citromot, beletesszük az apró kockára vágott almát, a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük. Hozzáadjuk a fehérbort, a tejfölt és tejszínt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Jól kiforraljuk, ha kell utána ízesítjük és hidegen tálaljuk.
Hasonló módon készült az aszalt szilvaleves is.

 

 

DIÉTÁS ALMALEVES
Hozzávalók 2 személyre:
2 közepes alma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 ek liszt, 4 szem szacharin, 1 szem szegfűszeg, kevés fahéj

Elkészítése:
Az almát nem hámozzuk meg, a magházat távolítjuk csak el és szeletelve 6 dl vízben, a fűszerekkel megfőzzük. A liszttel és a tejföllel habarjuk.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 01.
Hozzávalók:
2 nagy savanykás alma, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál burgonya- vagy búzakeményítő, ízlés szerint 8-10 dkg kristálycukor, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és só, 3 szem szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és fehér bors

Elkészítése:
Az almákat megmosom, meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágva beleteszem egy kisebb fazékba. Ráöntöm a bort, beleszórom a cukrot, és felforralom. Közben egy másik edényben 4 dl vizet ugyancsak felforralok a fűszerekkel, és 10 percig főzöm. A leszűrt fűszeres vizet hozzáöntöm az almához. A burgonyalisztet simára keverem a tejfölben és fél dl vízben, majd a forrásban lévő almaleveshez keverem. Folytonos keverés közepette felforralom és még egy percig főzöm, végül a lángról lehúzom. Kihűtöm, közben néhányszor megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Csak akkor teszem be a hűtőszekrénybe, ha teljesen kihűlt.
Csészékben tálalom.
Különösen finom, ha közvetlenül tálalás előtt a jéghideg levesbe fél dl bort keverek.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Egy liternyi vizet fölforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Amikor forr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort és néhány percig főzzük.
A tejszínt elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a levest.
A kész almalevest a tojások sárgájára merjük, és jól elkeverjük.
Azonnal tálalható, de behűtve is kitűnő.

HABART ALMALEVES 01.
Elkészítése:
Az almát kimagozzuk, héjastól kis kockákra vágjuk. Kétszer annyi vízben, mint az alma mennyisége, feltesszük főni cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, és kifacsart citrom héjával. Amikor felforrt, s az alma megpuhult, behabarunk belőle annyit, amennyit aznap megeszünk.
Két kanál lisztet csomómentesen elkeverünk két deci tejfölben, és amikor a leves kicsit lehűlt, belekeverjük, és újra megforraljuk.
Ha kihűlt, tálalhatjuk.
A maradék "üres" levest rakjuk be a hűtőbe, és másnap készítsük el úgy, hogy tegyünk bele egy-két szem barackot, körtét, málnát vagy azt a gyümölcsöt, ami éppen van otthon.

HABART ALMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg rétesalma, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 egész tojás, 4-5 dkg cukor, citromlé, fahéj, só

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, 2 liter hideg vízzel, cukorral, egy darab fahéjjal, egy darabka citromhéjjal, csipetnyi sóval főni tesszük.
Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel kevert liszttel.
Újra felfőzzük és tojássárgára tálaljuk.
Ízlés szerint cukrot, citromlét adunk hozzá. 8-10 perc alatt elkészül.
Tálalhatjuk melegen vagy nyáron, lehűtve, hidegen.
Ha hidegen tálaljuk, a habarást kevesebb liszttel és több tejföllel készítsük és még egy tojássárgával keverjük el.
Ízesíthetjük az almalevest, néhány szem hámozott negyedbe vágott sárgabarackkal vagy beleszelhetünk a végén 1-2 hámozott körtét.
Fenti módon készíthetünk egres, cseresznye és meggylevest is.

HIDEG ALMALEVES 01.
Elkészítése:
Ötven dkg megmosott és meghámozott Jonatán almát kockákra vágunk. 1 liter vízben 10 dkg kristálycukorral együtt feltesszük főni. Egy kis vászonzacskóba szegfűszeget, citromhéjat, fahéjat teszünk és belelógatjuk a levesbe. 1 dl fehérborral, sóval, citromlével ízesítjük.
Kb. 15 percnyi főzés után, tejfölös habarással besűrítjük, átforraljuk, majd lehűtés után tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 02.
Hozzávalók:
30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín vagy tejföl, 1 dl tej, fehérbor, só, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, citromlé, liszt

Elkészítése:
A meghámozott és magházától megtisztított almát kisebb szeletekre vagy kockákra vágjuk.
Gyengén cukrozott vízbe kevés sót, törött fahéjat, szegfűszeget, citromlevet és citromhéjat teszünk, felforraljuk, és az almát majdnem puhára főzzük benne (kb.8-10 perc!).
Tejföllel vagy tejszínnel habarva sűrítjük be; tejszínnel, kevés tejjel vagy fehérborral javítjuk fel, utána ízesítjük (cukor vagy citromlé) és jól lehűtjük.

HIDEG ALMALEVES 03. (INDIA)
Hozzávalók:
1 kg hámozott reszelt alma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 -3 bögre víz, 1 citrom leve, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál garam masala, 1 bögre tejszín, késhegynyi őrölt fehérbors, 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél, csipetnyi só

Elkészítése:
Pirítsuk meg a vajban a garam-masalát öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az alma, hűtsük le majd turmixoljuk simára. Keverjük bele a citromlevet, a fehérborsot, a sót és a tejszínt.
Koriander-zölddel díszítve hidegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.