Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - GYÜMÖLCSLEVESEK - ALMALEVESEK 4

2019.01.14

LEVESEK LEXIKONJA

ALMALEVES 14.
Elkészítése:
Az almát felszeleteljük, és cukros vízben puhára főzzük. Tejfellel behabarva tálaljuk. Tulajdonképpen néhány szegfűszeget, fahéjat és citromhéjat kellene benne főzni, de a nélkül is elkészíthetjük.
Ha szükséges, ízlés szerint kissé savanyíthatjuk.

 

ALMALEVES 15.
Elkészítése:
1 kiló megtisztított almát szeletekre vágunk, 3 deka lisztet és 2 kanál tejfölt simára keverünk, belekeverjük a szeletekre vágott almát és lassanként 1,5 liter először hideg, aztán meleg vízzel felhígítjuk. 4 deka cukrot, kevés sót, összevágott petrezselyem zöldjét hozzáadva az almát puhára főzzük.
Tálalás előtt 1 kanál tejfelt, tojássárgáját eldörzsölve adunk hozzá.

ALMALEVES 16.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, egy kevés fahéj, egy csepp só

Elkészítése:
Forrásban levő vízbe citromot csavarunk, a megtisztított almákat apró kockákra vágjuk, és a fűszerekkel ízesített cukros vízben puhára főzzük.
Beletesszük a fehérbort, a tejfölt. A tejszínt a liszttel simára keverjük, a levesbe habarjuk, és jól felforraljuk.
Utána ízesítjük, és jól lehűtve tálaljuk.

ALMALEVES 17.
Elkészítése:
Felforralunk másfél liter vizet. 2-3 púpozott kanálnyi tejporból, egy evőkanál étolajból, egy csapott kanál durum lisztből és ízlés szerinti mézből masszát keverünk, felengedjük a forró vízzel, pár percig forraljuk. Kb. 1 kg apróra vágott almát teszünk bele, fahéjjal (és ha kell, még mézzel) ízesítjük.
1-2 percig forraljuk, fedő alatt hűtjük ki.
Minden más gyümölcsből is ugyan így készíthetjük.

ALMALEVES 18.
A világ legegyszerűbb receptje
Hozzávalók:
1 kg alma, 1 liter tej, 1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, citromos ízesítésű kristálycukor, darabos fahéj és szegfűszeg

Elkészítése:
Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami szűken ellepi a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport és a cukrot csomómentesen elkeverjük a tejben. A pudingporos tejet az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Ugyanezt a levest más, akár vegyes gyümölcsökből is elkészíthetjük.

ALMALEVES 19.
Hozzávalók:
1 kg borízű alma, só, cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, 1,5 liter száraz fehérbor. tej, liszt,1 pohár tejföl, 12 tojás sárgája

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, belsejét kivágjuk és szépen vékony szeletekre vágjuk. 1 l vizet teszünk fel főni, annyit amennyi a leveshez elég. Sózzuk és cukrozzuk ízlés szerint. Teatojásba, vagy fűszerzacskóba citrom lehámozott vékony sárga héját, pár darab fahéjat, 10 db szegfűszeget teszünk és a leves vizéhez adjuk.
Az egészet még felöntjük borral.
Főzzük addig, amíg az ízek össze nem főnek, ekkor beletesszük az almaszeleteket.
Hamar megfő!
Tejjel és a benne simára kevert liszttel behabarjuk. Összeforraljuk 8-10 percig. Hasonlóan a meggyleveshez a tejfölt simára keverjük a tojások sárgájával és a leves egy részét hozzáadjuk, sűrűn kevergetve nehogy összekapja a tojást.
Ha szép sima hozzáadjuk a többi levest is, jól elkeverjük és lehűtjük.

ALMALEVES 20.
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg alma, 2 kávéskanál fahéj, fél citrom leve, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 evőkanál fölözött vaj, 1 evőkanál méz, 1 barna zsemle

Elkészítése:
A meghámozott, összevágott almát 8 dl fahéjas, cukros, citromos vízben péppé főzzük. A vaj feléből 1 evőkanál liszttel rántást készítünk, felfőzzük a leszűrt almalével, és hozzáöntünk 1 liter gyümölcslevet vagy vizet. Egyszer felforraljuk. Ha szükséges, még fűszerezzük (szegfűszeg, szegfűbors).
A maradék vajban megpirítjuk a kockákra vágott zsemlét, és tálaláskor erre öntjük a levest.
Melegen fogyasztjuk.

ALMALEVES 21
Hozzávalók:
0.5 kg alma, 1 dl fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 1 ek liszt, 2 db szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 mk őrölt fahéj

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel, és a fahéjjal. Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük kb. 5 percig. Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük.
A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest.
Jól lehűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.