Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSLEVESEK 3.

2019.04.06

LEVESEK LEXIKONJA

Mandulás tejleves
Hozzávalók:
10 dkg mandula, 1 liter tej, 1 tojássárgája, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 narancs, ízlés szerint édes tejszínhab.

Elkészítése:
A forrázott, tisztított mandulát daráljunk le. Dolgozzuk össze a tojás sárgájával, porcukorral, kb. 1 dl tejjel. Forraljunk fel 9 dl tejet csipetnyi sóval és lassan, állandóan kevergetve a krémes anyagot adjuk hozzá és kis lángon még mindig kevergetve, 3-4 percig főzzük.
Tálalásnál tegyünk 1 narancs karikát a leves tetejére, erre nagy halom édes tejszínhabot.

 

 

Narancskrém leves
Hozzávalók:
5 dl narancslé (vagy juice), 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 nagy narancs, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.

Elkészítése:
A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd felöntöm a narancslével, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a sót, majd 5 percnyi forralás után finom szűrőn átszűröm. Ezután 2 dl vízzel felengedem, és újból felforralom. Közben a narancsot meghámozom, és egy centis karikákra vágva apró kockákra metélem, majd leveses csészékbe osztom. A forrásban lévő levesbe belekeverem a kevés vízzel simára kavart tejfölt, majd cukorral ízesítem. Éppen csak egyet forralok rajta, beleszórom a leszárazott, és megmosott mazsolát, és egy percnyi főzés után lefedve hagyom 10 percig. Ezután a csészékbe öntöm és melegen kínálom. Hidegen is fogyasztható.

Narancsos karotta-krémleves
>(Velouté de Carottes a l’orange) 4 személyre – előkészítés:
10 perc – főzés: 30 perc
Hozzávalók:
450 g sárgarépa, 1 hagyma, 3 ek olívaolaj, 1, 5 l húsleves, 1 narancs reszelt héja, 4 tojássárgája, reszelt edami sajt

Elkészítése:
Hámozzuk meg a répát és vágjuk apró kockákra. A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk finomra. Futtassuk meg az olajon a répát és hagymát. Adjuk hozzá a húslevest és a narancshéjat és főzzük kis lángon 30 percig. Turmixoljuk le. Minden levesestálba tegyünk egy tojássárgáját és reszelt sajtot. Erre merjük a levest.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A NARANCSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.