Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ALMALEVESEK 2.

2016.11.20

LEVESEK LEXIKONJA

ALMALEVES 06.
Hozzávalók:
alma, 1 ek liszt, 3-4 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:
Az almát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

ALMALEVES 07.
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg alma, 2 kávéskanál fahéj, fél citrom leve, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 evőkanál fölözött vaj, 1 evőkanál méz, 1 barna zsemle

Elkészítése:
A meghámozott, összevágott almát 8 dl fahéjas, cukros, citromos vízben péppé főzzük. A vaj feléből 1 evőkanál liszttel rántást készítünk, felfőzzük a leszűrt almalével, és hozzáöntünk 1 liter gyümölcslevet vagy vizet. Egyszer felforraljuk. Ha szükséges, még fűszerezzük (szegfűszeg, szegfűbors). A maradék vajban megpirítjuk a kockákra vágott zsemlét, és tálaláskor erre öntjük a levest. Melegen fogyasztjuk.

ALMALEVES 08.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 2-3 szem szegfűszeg, 1-1 darabka fahéj, meg citromhéj

Elkészítése:
A meghámozott alma magházát kivágjuk, húsát felszeleteljük, 1,2 liter vízben, a citrommal, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Ha felforrt, a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány csepp citromlevet is csepegtethetünk bele.

ALMALEVES 09.
Elkészítése:
1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni.

(Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss.)

Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük hozzá a tejes pépet. Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig. (Ha túl kicsi a lángnyelv, állítsuk kissé nagyobbra, mert ha nem gőzölög a folyadék, nem fog sűrűsödni.) Sűrítés közben a kevergetést rövid időre sem szabad abbahagyni, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet. Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mivel ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl. Csak hűtőszekrényben tárolható. A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk. Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, az néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik. A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő.

ALMALEVES 10.
Hozzávalók:
1 kg alma (Golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, só

Elkészítése:
A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk.
Jól lehűtve csészékben tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.