Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK 3.

2016.11.28

LEVESEK LEXIKONJA

ALMALEVES HORVÁT MÓDRA
Hozzávalók:
6 alma, fahéj, fél citrom, liszt, vaj, fél l fehérbor

Elkészítése:
A borízű almákat hámozzunk meg, távolítsuk el a magházukat, vágjuk fel kis darabokra, majd fél liter vízben fahéjjal s a citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán az almát. Egy evőkanál lisztből kevés vajjal készítsünk rántást. Öntsük fel a fehérborral és egy kevés vízzel, ízesítsük tetszés szerint cukorral. Ezután keverjük hozzá a passzírozott almát, és hagyjuk meg egyet forrni.
Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES MÁLNASZÖRPPEL
Hozzávalók:
4 nagy alma, 1 dl málnaszörp, 4 babapiskóta, só, cukor, 2 citromkarika

Elkészítése:
A meghámozott, magházától megszabadított almát kockákra vágjuk, és egy liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két kanál cukorral édesítjük, és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe tördeljük a babapiskótát, és együtt még két percig forraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

ALMALEVES PECSENYELIBAMÁJJAL
Hozzávalók: - Az alapléhez:
40 -50 dkg libacsont, v. egy libafarhát, 1 répa, 1 halvány zeller, babér, só, bors
A leveshez:
1 alma, 1 vöröshagyma, kevés vaj és liszt, 1 dl félédes fehérbor, 1,5 dl tejszín + még 1 alma, kevés vaj, 30 dkg libamáj

Elkészítése:
A csontokat a kockára vágott zöldségekkel és 1,2 l hideg vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, felforralom, és utána 45 percig főzöm lassú tűzön. Ha kész, leszűröm. A vajon megpirítom a szeletelt hagymát és almát, majd meghintem liszttel. Kicsit pirítom még, aztán felöntöm az alaplével. Hozzáadom a bort is és kis lángon 20 percig főzöm. A levest turmixolom, és a tejszínnel dúsítom. A májat kis darabokra vágom, és a vajon átsütöm.
Az almát gyufaszálra vágom, és tálaláskor a májjal együtt a tányérokba szedett levesbe teszem.

ALMALEVES SÓSAN
Elkészítése:
4 cikkekre szabott, megtisztított Jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, sóval, fehér borssal összeturmixoljuk.
Tálaláskor megszórjuk frissen vágott snidlinggel.

ALMALEVES TOJÁSSAL
Hozzávalók: 4 db alma, 1 ek cukor, só, 2-3 szegfűszeg, 2 tojássárgája, 1 kk. liszt, 1 dl tejszín

Elkészítése:
Az almákat karikákra vágjuk, és 6 dl vízben, a kristálycukorral, csipetnyi sóval és a szegfűszeggel puhára főzzük. Közben a tojássárgáját elkeverjük a liszttel és a tejszínnel.
Mikor a leves már langyos, akkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes tojást, és óvatosan átforraljuk.

ALMAPÜRÉLEVES
Elkészítése:
Készítését lásd almaleves [13]. A különbség az, hogy mielőtt a tojásos tejfölt, tejszínt beleöntenénk, áttörjük vagy turmixgépben 1 percig forgatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.